• info@visnjik.hr
  • + 385 023 494 860

Ostala događanja

Naslovna > Ostala događanja

OKRUGLI STOL – U srijedu, 6. veljače o hrvatskom sportu

Ostala događanja Višnjik / 04.02.2019.

Središnji državni ured za šport organizira okrugli stol na temu javnog savjetovanja o Nacrtu prijedloga Nacionalnog programa športa 2019. – 2026. koji je prvi razvojni akt planiranja i važno ishodište promišljanja i ostvarivanja budućnosti hrvatskog športa.

U Press centru ŠC-a Višnjik u srijedu, 6. veljače na savjetovanju će sudjelovati predstavnici sportskih organizacija iz Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije. Očekuje se sadržajan i zanimljiv skup koji će uroditi i konstruktivnim prijedlozima glede definiranja dokumenta nadasve bitnoga za što bolju budućnost sporta u Hrvatskoj.
Prema mnoštvu zanimljivih podataka iz projekta “Financiranje sporta u Republici Hrvatskoj s usporednim prikazom financiranja u Europskoj uniji”, koji se referiraju na izdvajanja države za javne potrebe u športu na razini BDP-a, navodi se da se u Republici Hrvatskoj radi o udjelima od 0,28% do 0,11% (2008. – 2011.), što je znatno niže od udjela u usporedivim zemljama Europe. Na primjer, Mađarska i Slovenija su na razini od 0,60%, Danska 0,56%, dok je najveći udio u promatranom razdoblju imala Švicarska 3,47%, itd.

Nadalje, jedan od važnijih problema je problem analiziranja trenutačnog stanja školovanja, odnosno aktualne obrazovne strukture trenera u Republici Hrvatskoj. Raščlamba Središnjeg državnog ureda za šport pokazala je da je u 2015. godini postotak trenera bez ikakve stručne kvalifikacije iznosio 39,48%, a 38,82% u 2016. godini. Najveći udio trenera u analiziranom uzorku, gotovo 30% (SDUŠ), čine treneri koji su osposobljeni za rad u športu putem različitih programa. Najobrazovaniji trenerski kadar u Republici Hrvatskoj, odnosno treneri koji su stručnu spremu stekli završetkom visokoobrazovnih programa čini oko 30% trenera u sustavu hrvatskog športa. Sasvim je izvjesno da postoje znatne rezerve, potrebe i mogućnosti za angažiranje tih kadrova u budućnosti. Nacionalni športski savezi moraju stvarati uvjete za angažiranje visokoobrazovanih trenera.

Skup u srijedu u Press centru ŠC-a Višnjik počet će u 11 sati.