• info@visnjik.hr
  • + 385 023 494 860

Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Nakon partije badmintona, kao da si se od srca smijao pola sata!

Planet Višnjik Višnjik / 01.02.2019.

Godine 2010. skupina entuzijasta čiju su jezgru činile nekolike prijateljski povezane zadarske obitelji, utemeljila je Badmintonski klub Iader.

-Imamo 50 članova koji igraju rekreativno, te 30 djece različite dobi s kojima radimo triput tjedno u jednoj od dvorana u ŠC-u Višnjik – kaže Božidar Surać, trener.

Badminton je igra koja je u svijetu veoma raširena i popularna. Igraju ga profesionalci i rekreativci, a 1972. na OI u Muenchenu bio je demonstracijski sport i od tada je sastavnica svih olimpijada. U Hrvatskoj je podosta klubova, a u Zadru osim Iadera djeluje (također u ŠC-u Višnjik) i BK Badminton Zadar.

-Mi surađujemo i nastojimo popularizirati ovu igru.

Badminton je veoma zahtjevna igra. Igrači trebaju biti eksplozivni radi velikog broja učestalih skokova i promjena smjera, trebaju imati sposobnost brze reakcije, te istaknuti aerobnu izdržljivost. Smatra se da u prosjeku igrač u partiji pretrči oko četiri kilometra. Najbrži registrirani šut dosegao je brzinu od 410 kilometara na sat.

šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-badminton-badmintonski-klub-iader

-Badminton i tenis imaju dodirnih točaka, ali svaka je igra posebna na svoj način. Kad me pitaju kako se osjećam nakon jedne ili dviju partija, obično kažem…

Što?

-Kao da sam pojeo veliku čokoladu ili kao da sam se od srca smijao pola sata. Velika je količina zadovoljstva u čovjeku.
Za badminton ne trebaju isključivo glamurozni uvjeti.

-Igralište je relativno maleno. Može se postaviti mreža na nekoj prikladnoj površini, a reketi i loptice dostupni su.

Mlade igračke kategorije Iadera već niz godina sudjeluju na natjecanjima.

-Uglavnom je to u Dalmaciji, postoje turniri u Dubrovniku, Splitu i u Makarskoj. Imamo i mi svoj turnir, u vremenu prije Božića. Uvijek je zanimljivo vidjeti koliko napreduju naši natjecatelji.

BK Iader u ŠC-u Višnjik svoje treninge provodi srijedom i petkom od 18, te nedjeljom od 19 sati.

I za kraj, znate li kakve sve loptice postoje? Plastične – da! Ali i pernate! Glava je od pluta, košarica od perja. Pogodite čijeg perja za najkvalitetnije loptice! Isključivo od perja s lijevoga guščjega krila zbog bolje rotacije. U plutenoj bazi učvršćeno je 16 pera. Takve su loptice krhke, često se mijenjaju tijekom igre, ali lete skladnije od plastičnih i igru čine bržom, time i zahtjevnijom za igrače, te atraktivnijom i privlačnijom.

Kako je bilo na druženju s članovima Iadera pogledajte u našoj galeriji!