Višenamjenska dvorana Krešimira Ćosića

Naslovna > Višenamjenska dvorana Krešimira Ćosića

OBJEKT

Na prostoru bivše vojarne JNA izgrađena je dvorana u sklopu velikoga športskog centra, ponajprije namijenjena gradskome košarkaškom klubu, ali i ostalim dvoranskim športovima, te brojnim športskim, kulturnim i zabavnim priredbama. Istodobno je u istome prostoru počela gradnja zatvorenog bazenskoga plivališta s natjecateljskim plivalištem, skakaonicom i bazenima za rekreacijsko plivanje, s tim da je u planu bilo i podizanje teniskoga kompleksa, otvorenoga bazena olimpijskih dimenzija, skakaonice i aquaparka, različitih drugih suvremenih športskih i rekreacijskih sadržaja na otvorenom, na koncu i hotela. Građenje je omogućeno činjenicom da je Grad Zadar od Ministarstva obrane dobio prostore negdašnjih vojarni.Ovo športsko-rekreacijsko središte smješteno je između Poluotoka kao stare gradske jezgre na jugu i naselja Bili Brig na sjeveroistoku. Taj je položaj u odnosu na ostale gradske sadržaje vrlo povoljan. Dobra prometna povezanost približila je ŠC Višnjik gradskomu središtu i omogućila mu dobru pješačku i motoriziranu vezu sa svim dijelovima grada. Gradnja športsko-rekreacijskog centra oživjela je jake pješačke tokove između sjevera i juga, odnosno Bilog Briga i Poluotoka. Time su za pješake oživjeli dotad neatraktivni prostori koji su dobili novi, urbani karakter, značenje i posebnost. Urbanističko-arhitektonsko rješenje cijelog prostora izradila je zadarska tvrtka Marinaprojekt d.o.o. (glavni projektant: Nikola Bašić, dipl. ing. arh.). Projekt višenamjenske gradske športske dvorane izradio je prema pozivnom natječaju prof. dr. sc. Marijan Hržić iz tvrtke Arhitektonski atelier Hržić, projektiranje i građenje d.o.o. iz Zagreba, koji u projektiranju javnih građevina ima golemo iskustvo, a bio je i jedan od projektanata KC-a Dražena Petrovića u Zagrebu. Izvođač je radova (dovršetak godine 2008.) bio Lavčević inženjering d.o.o. iz Splita, odnosno podizvođač Hering Ploče d.o.o., a radove je nadzirao IGH d.d. iz Zagreba.

Osnovna je namjena dvorane održavanje košarkaških utakmica, a njezina multifunkcionalnost omogućuje i održavanje drugih športskih aktivnosti, te glazbenih manifestacija, sajmova, skupova i drugih aktivnosti koje su potrebne suvremenom gradu. Dvorana je tlocrtno pravilnoga kružnog oblika s promjerom od 135,12 m, a natkrivena je kalotom koja je u tjemenu, od poda košarkaške dvorane, visoka 26,2 m. Korisna površina iznosi približno 14 300 m2 na prvoj razini i otprilike 5 200 m2 na tribinama gledališta. Za održavanje športskih priredaba projektirane su centralna dvorana, te četiri polivalentne pomoćne dvorane s vlastitim pomoćnim pogonom (svlačionice za igrače i suce) što tijekom košarkaških natjecanja služe za trening ili pomoćna natjecanja, ali i za druge sportove (odbojka, mali nogomet, rukomet, badminton, ritmička gimnastika, košarka, športska rekreacija…), te različite javne manifestacije poput kongresa, sajmova, seminara, koncerata i slično. Pomoćna dvorana broj 3 opremljena je gledalištem s 300 sjedećih mjesta, zvučno je izolirana, ima razglasnu opremu i semafore za športska natjecanja. Pomoćne dvorane 1 i 4 mogu se pomičnim paravanima podijeliti u zasebne površine za šport ili za športsku rekreaciju.

Gledalište u centralnoj dvorani na fiksnim tribinama ima ukupno šest tisuća i 503 sjedeća mjesta. Uz parket su još i četiri teleskopske tribine, koje se po potrebi mogu izvlačiti i uvlačiti ako je potrebna veća korisna površina za rukomet, tenis ili za javne priredbe poput koncerata, mjuzikala, sajmova i slično. Ukupni kapacitet jest osam i pol tisuća sjedećih mjesta. VIP i PRESS tribine imaju još po 264 mjesta, a čeone tribine, zvane „obiteljski VIP“ koje se u košarkaškim utakmicama nalaze iza koševa imaju po 408 mjesta. U određenim situacijama, ako se pokaže potreba, mogu se još dodatno postaviti 150 VIP stolaca na parketu, uz teren. Dvorana ima četiri glavna ulaza, A, B, C i D smještena u smjeru jugozapada (A – D) i sjeveroistoka (B – C) na koje se uspinje prostranim stubama. S glavnih ulaza, ulazi se u kružno predvorje koje opasuje tribine. Na tribine se ulazi kroz 12 ulaza smještenih ponad prstenastog gledališta koje se uzdiže iznad borilišta. Uz tih 12 ulaza su po dva prolaza kojima se uspinje na gornja mjesta za sjedenje.

Dvorana je opremljena odgovarajućom propisanom podlogom, ali i najsuvremenijom tonskom i semaforskom opremom. Posebno se ističe središnji semafor, težak tri tone, na kojem gledatelji osim podataka o igračima, rezultatu i vremenu, mogu pratiti i snimke pojedinih dijelova utakmice. Iznad središta terena za igru postavljen je glavni semafor. Težak je tri tone, a sastoji se od četiriju LED panela širine 6, 3m, a visine 3, 2 m. Riječ je o proizvodu tvrtke „Tehnovision” na kojem gledatelji u svakom trenutku,, uz uobičajene podatke o rezultatu i vremenu, mogu pogledati snimke pojedinih dijelova utakmice, a koristi se i kao prostor za oglašavanje. Uz glavni semafor, tu su još dva pomoćna, smještena na istočnoj odnosno zapadnoj strani, veličine 6 x 2, 5 m. Kvalitetu i snagu zvuka u dvorani jamči 14 „ICF” aktivnih zvučničkih kutija pojedinačne snage 1 500 W, razmještenih na servisnoj stazi na kupoli dvorane, na visini od 17 metara. Audio i video sadržajima kao sastavnim dijelom sportskog spektakla upravlja se kompjuterski iz kontrolne sobe na zapadnoj tribini.

Sportska površina kojom dominira plavi obrub, prostor je od 1 000 m2. Na parket se izlazi s četiri glavna ulaza- izlaza; za igrače, vip ulaz, press i ulaz za suce. Ispod sjevernih tribina nalazi se osam svlačionica za igrače, ambulanta, prostorija za doping provjeru, te tri svlačionice za suce. Ispod južnih tribina nalazi se osam svlačionica za igrače, četiri pojedinačne, šest prostorija različite namjene, trim kabinet, recepcija i prostor budućeg restorana. Ispod A i D tribine na jugu nalazi se prostrani press centar, dok je VIP salon na sjevernoj strani. Novinari mogu pratiti utakmice uz parket ili s press tribine na koje se postavljaju sklopivi radni stolovi. Primarna tehnologija za slanje izvještaja je wireless internet.

šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-nacrt-plan-

šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-zatvoreno-plivalište-višnjik-bazen-kompleks-vanjskih-terena-dječje-igralište-atletski-stadion-trim-staza-mapa-info-plan-pano

Galerija

Info dvorana

Telefon: +385 99 801 3008
E-mail: boris.miocic@visnjik.hr


Radno vrijeme

Ponedjeljak: 08:00 – 23:00h
Utorak: 08:00 – 23:00h
Srijeda: 08:00 – 23:00h
Četvrtak: 08:00 – 23:00h
Petak: 08:00 – 23:00h
Subota, nedjelja i blagdani: ovisno o unaprijed dogovorenim aktivnostima, sadržajima i terminima


Kućni red
Centralna dvorana
Pomoćne dvorane
Tehničke karakteristike