Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Važnost hidroterapije i plivanja kod reumatskih oboljenja

Planet Višnjik Višnjik / 06.12.2021.

Autor: Josip Mustać, bacc.phyisioth; Poliklinika Arthra, Zadar

U reumatske bolesti ubraja se više od sto različitih bolesti i poremećaja koje zahvaćaju mišićno-koštani sustav. Najvažnije reumatske bolesti su osteoartritis, reumatoidni artritis i spondiloartritis.
Rehabilitacija osobe s upalnim reumatizmom uz liječenje lijekovima ima za cilj očuvanje punog ili funkcionalnog opsega pokreta svih zglobova.

Reumatološka rehabilitacija ima trostruku ulogu u kojoj je primarno bitno prevenirati nove simptome i nesposobnosti, potom liječenje strukturnih oštećenja, te utjecaj na kompenzaciju nastale nesposobnosti.

Glavne sastavnice specijaliziranog terapijskog protokola su procedure fizikalne terapije koje uključuju medicinsku kineziterapiju (vježbe), manualnu terapiju, procedure elektroterapije, korištenje pomagala i ortoza, te edukaciju bolesnika. Fizikalnom terapijom utječe se na smanjenje boli, povratak funkcije zglobova te sprječavanje nastanka deformiteta.

Programi vježbi u procesu rehabilitacije sastoje se od kombinacije vježbi istezanja, umjerenih vježbi mišićne jakosti, te vježbi usmjerenih na kardiovaskularnu fizičku kondiciju.
Njemački stručnjak za sportsku medicinu Klaus Bors savjetuje redovitu, ali umjerenu tjelovježbu svim pacijentima s artritisom, jer na taj način mogu usporiti napredovanje svoje bolesti. Svojim smjernicama istaknuo je dobrobiti plivanja, vožnje bicikla, hodanje i istezanje. Savjetuje izbjegavanje vježbanja odbojke, nogometa, rukometa ili tenisa jer ne utječu povoljno na lokomotorni sustav osoba oboljelih od artritisa i reumatskih bolesti.

Vježbanjem u vodi utječemo na mišiće cijelog tijela uz smanjeni rizik od ozljeda. Za ovakav način vježbanja nisu nam potrebni posebni rekviziti, jer nam voda pruža prirodan otpor, čak 10-15 posto više od zraka. Otpor se povećava većom dubinom vode. U vodenom mediju smo deset puta lakši te upravo radi sigurnosti vježbi, voda se koristi kao optimalan medij kod oboljenja lokomotornog sustava kojima vježbanje izvan vode stvara bolove. Pozitivan ishod rehabilitacije u vodi se znatno ubrzava, a to se posebno odnosi na razne degenerativne bolesti (artroze), reumatske bolesti, ozljede i postoperativna stanja.

Hidroterapija i plivanje su od posebnog značenja kod rehabilitacije bolesnika s ankilozantnim spondilitisom, te reumatskim oboljenjima. Vodeni medij olakšava vezivne strukture što pozitivno utječe na fleksibilnost i relaksiranost zglobova.

Fizikalna terapija još je jedna od najvažnijih komponenti terapije u svim stadijima ove bolesti. Postizanje dobrog odgovora na terapiju u ranim stadijima bolesti ključno je u smanjenju oštećenja zglobova, otklanjanju boli i smanjenju funkcionalnog oštećenja karakterističnog za reumatska oboljenja.