Novosti

Naslovna > Novosti

AŠK Zadar: Riješite zaletište za bacanje koplja!

Novosti Višnjik / 07.09.2022.

U Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, u Press salonu, u srijedu, 7. rujna 2022. održana je konferencija za novinare na kojoj su se glasilima i javnosti obratili predstavnici Atletskoga športskoga kluba Zadar. Govorili su Ivica Šola, predsjednik i jedan od trenera, Predrag Saratlija, trener, te bacačice koplja Veronika Šokota i Anita Odžaković.

U uvodu je Ivica Šola iznio podatak da je AŠK Zadar u svim natjecanjima u sezoni i u svim kategorijama osvojio 39 medalja, od čega je bilo 10 naslova državnih prvakinja i prvaka, te posebno istaknuo plasmane Veronike Šokota (prvakinja Balkana i četvrta na SP za mlađe juniore) što joj je omogućilo da je trenutačno na svjetskim tablicama četvrta, a druga u Europi.
– Njezino (Šokotino, pr. a.) nedavno postignuće ujedno je i najbolji pojedinačni plasman nekoga iz AŠK-a Zadar u cijeloj klupskoj povijesti – istaknuo je Ivica Šola.

Nadalje, Šola je zborio da uvjeti za bacačice/bacače nisu odgovarajući na igralištu Bagat, zamjerio pasivnost Županijskom atletskom savezu “na nerazumijevanju”, kao i pasivnost drugih klubova na prijedlog AŠK-a Zadar o objedinjavanju klubova.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Poslije Ivice Šole govorio je Predrag Saratlija, trener u klubu. On je istaknuo da će govoriti s pozicije natjecateljske uspješnosti, te s pozicije uvjeta održavanja kvalitetnih treninga. Za rezultat Veronike Šokota naveo je da je najveći uspjeh zadarske atletike uopće i da je značajan jer se Veronika Šokota time “smjestila u juniorski svjetski vrh”.
– Nije lako ući u svjetski seniorski vrh, to znamo svi. Potencijal koji Veronika ima izvrsna je baza za taj put, ali, iskreno, nažalost to neće biti moguće u Zadru. U ovom trenutku mogu reći da mi tri godine ne znamo kad možemo trenirati. Uskoro će Hanžekovićev memorijal, na kojem će nastupiti i Veronika Šokota, a mi ne znamo kad ćemo sutra (četvrtak, 8. rujna 2022., pr. a.) trenirati. Svoje ambicije ona neće moći ostvariti u Zadru. Optužujem Grad Zadar za to što je Veronika na nedavnom SP-u izgubila medalju. A izgubila je jer nije moguće u Zadru ostvariti onaj tehnički dio treninga usavršavanja hitca. Na Bagatu nam je termin od 11 do 15, ljeti po zvizdanu. I to zato jer je pod pritiskom nogometnoga lobija unutar nedavno rekonstruirane i obnovljene atsletske staze i drugih atletskih borilišta izmijenjena travnata podloga. To nigdje u svijetu nisam vidio, nigdje! Ne kažem da nema dobre volje, svi nas tapšu, ali realizacije dobre volje je izostala. Molili smo Grad Zadar i odgovorne da ne mijenjaju podlogu. Na Bagatu je napravljeno zaletište ali mi smo tamo nepoželjni i u prenesenom značenju svaki dan nam kažu “Idite ća”. Zaletište je već devastirano. Koplja? Da, postoje koplja i za umjetnu travu, ali njima se koriste samo Skandinavci u dijelu godine kad ne mogu vani – kazao je Predrag Saratlija.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Poslije Saratlije ponovno je Ivica Šola kazao nekoliko riječi:
– Predlagali smo alternativni prostor unutar ŠC-a Višnjik, ali to nije prihvaćeno. AŠK Zadar ovako više neće istupati, ovo je zadnji put jer se drugi klubovi prikriju, zašute i čekaju da sve bude gotovo. Podsjetit ću da je od svih zadarskih klubova i udruga najbolje rezultate i postignuća uopće imao ženski dio AŠK-a Zadar. Sad je Veronika Šokota u određenoj razini programa HOO-a, a i Anita Odžaković će uskoro biti, pa ne tražimo ništa niti očekujem ništa više od omogućavanja kvalitetnih uvjeta za njihov razvoj, ali i razvoj svih atletičara u bliskoj budućnosti.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Anita Odžaković, koja je trenutačno osma mlađa juniorka u svijetu, istaknula je da je puno radila, da voli atletiku, te dodala:
– Nedavni rezultati i plasmani značit će mi umotivaciji veoma puno. Stekla sam nove prijatelje, vidjela kako sve izgleda na velikim natjecanjima. Želim dalje raditi, razvijati se i bilo bi veoma lijepo od Grada Zadra na nam omogući uvjete u kojima nećemo razmišljati o tomu kad ćemo, gdje ćemo trenirati, gdje se presvući, itd. Hvala svima na potpori, roditeljima, treneru, prijateljima, rodbini…

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-press-konferencija-za-medije-ašk-zadar-saratlija-šola-šokota-odžaković-foto-nenad-opačić

Veronika Šokota, pak, kazala je da su joj prošle dvije godine bile najljepše.
– Osnažila je u meni želja da se nastavim baviti atletikom, da prijeđem u seniorski sustav. Žalosno je što su uvjeti u Zadru nedovoljno dobri i kao da će se svaki tren pojaviti odluka da predstanemo sa svim. Ružan je osjećaj nepoželjnosti na Bagatu. Nema svlačionice, nema ostave za odjeću, događaju se i druge neprilike i u takvim uvjetima, eto, uspjeli smo ostvariti značajna postignuća.

U Zaključku Ivica Šola podsjetio je da je atletika od 2017. dobila znatno bolje uvjete jer su tad, kaže on, zahvaljujući Gradu Zadru, ŠC-u Višnjik i Denisu Karloviću, direktoru, rekonstruirani i obnovljeni atletski sadržaji, ali i da apelira da se jednom zauvijek, ističe – u interesu atletike, kvalitetno riješi pitanje zaletišta za bacanje koplja.