FOTO: Nenad Opačić
U srijedu, 5. veljače, u 10 i 30 sati, u dvorani Krešimir Ćosić na Višnjiku, otvara se 10. Međunarodni festival gastronomije i turizma – Adriatic Gastro Show. Na konferenciji za medije, koju su organizatori priredili tim povodom, najavljeno je što će sve ovogodišnji sajam sadržavati.
Preko 1000 tvrtki izlagača iz dvadeset zemalja svijeta
Na 12.000 m² atraktivnog izložbenog prostora, kroz specijalizirane manifestacije, predstavit će se cjelokupan turističko-ugostiteljski spektar proizvoda i usluga. Adriatic Gastro Show, najveća i najkvalitetnija HORECA sajamska manifestacija u regiji, na 200 izložbenih prostora okuplja preko 1000 tvrtki izlagača iz dvadeset zemalja svijeta, uključujući najpoznatija imena iz područja gastronomije, vinarstva i turizma.
Organizator sajma, P.B. Poslovni mediji d.o.o., ovim posebnim doprinosom hrvatskoj turističkoj i gastro industriji želi približiti ponudu ne samo profesionalcima, već i široj publici. Time se stvara izvrsna prilika za učvršćivanje postojećih i uspostavljanje novih poslovnih i prijateljskih kontakata.
– Uvažavajući trenutnu situaciju na tržištu, sa svim izlagačima na sajmu dogovorili smo da cijene budu sajamske, odnosno 30% niže nego u redovnoj prodaji. Time želimo osigurati pristupačnost kako malim poduzetnicima, tako i velikim, renomiranim tvrtkama, istaknuo je direktor sajma, Stipe Šamija te je posebno zahvalio na susretljivosti i suradnji koju je pronašao u Zadru tijekom realizacije ovog projekta.
U ime gradonačelnika i župana, podršku manifestaciji iskazali su pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Grada Zadra, Grozdana Perić, i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije, Ante Sjauš. Istaknuli su značaj ovakvih događanja, koja ne samo da potiču gospodarski razvoj i jačaju poduzetništvo, već i obogaćuju turističku ponudu destinacije, posebno u segmentu eno-gastronomije. Time se doprinosi stvaranju dodatne vrijednosti za lokalnu zajednicu i goste te ostvaruje cilj produljenja turističke sezone na cijelu godinu.
Atraktivni sadržaji i gastronomske poslastice
Uz cijeli niz atraktivnih prezentacija i ukusnih “bokuna” koji će se moći degustirati na više izložbenih prostora, Stipe Šamija je najavio i kulinarska iznenađenja koje će za sve posjetitelje tijekom sljedeća 4 dana prirediti poznati hrvatski kuhari koji će spremiti preko 200 porcija raznovrsnih delicija. Na izložbenom prostoru tvrtke RUO svakodnevno će se održavati gastronomske prezentacije uz dalmatinske okuse, koje će pripremati proslavljeni hrvatski chefovi: Mario Pavić, Zdenko Poljak, Zlatko Marinović, Hrvoje Zirojević, Kuhari ugostiteljske škole Split, Duje Pisac i Pero Savanović.
Najbolje od gastronomije i turizma
U sklopu prehrambenog segmenta predstavit će se proizvodi poput sladoleda i konditorskih proizvoda te eko i enogastronomske delicije. Posjetitelji će imati priliku upoznati se s ponudom opreme i ambalaže, vinima i alkoholnim pićima, kavom i čajevima te vodom, sokovima i sirupima. Također, izložbeni dio uključivat će opremu za serviranje i ambalažu, hotelsku i ugostiteljsku opremu te informatičko-financijske sustave.
U sektoru tekstilnog programa za ugostiteljstvo moći će se razgledati spa & wellness oprema, kao i namještaj, rasvjeta i dekoracije. Ponuda će obuhvaćati i segment uređenja i opremanja okoliša, uključujući parkete, podove, vrata i prozore, te klimatizaciju i ventilaciju. Ljubitelji putovanja i turizma moći će istražiti turističke regije, agencije, ponude putovanja, destinacijski management te inovacije u turizmu i nove tehnologije.
Podrška institucija i sudjelovanje velikih tvrtki
Osim velikih tvrtki izlagača poput Metroa, Alce, Leda, Hespa i Lusini grupe, važnost Adriatic Gastro Showa te njegov utjecaj na gospodarske procese malog i srednjeg poduzetništva regije Dalmacije, posebno u segmentu turizma, prepoznali su i pokroviteljstvom podržali: Ministarstvo poljoprivrede RH, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Županija Zadarska, Turistička zajednica Zadarske županije, Grad Zadar i Turistička zajednica grada Zadra.
Mediteranska atmosfera i radno vrijeme
Znajući da se sajam organizira u jednom od najljepših i najzabavnijih gradova na Jadranu, opuštena atmosfera tijekom svih dana manifestacije uvijek je začinjena dobro poznatim mediteranskim hedonizmom i zadarskim šarmom.
Radno vrijeme: 10:00 – 18:30 sati
Cijena ulaznice: 5 €
Trajanje: Adriatic Gastro Show za sve će posjetitelje biti otvoren do subote, 8. veljače 2025. do 18:30.