Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Edukacija trenera u organizaciji Športske zajednice Grada Zadra

Planet Višnjik Višnjik / 29.11.2018.

U ŠC-u Višnjik održano je 27. studenoga 2018. izvrsno posjećeno i veoma zanimljivo predavanje doc. dr. sc. Luke Milanovića (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu) o kondicijskoj pripremi nogometaša za turnirski način natjecanja.

-Predavanje doc. dr. sc Luke Milanovića dio je edukacijskoga programa za trenere koji je (program) osmislila i provodi Športska zajednica Grada Zadra – rekla je uoči predavanja Snježana Jurinić, predsjednica ŠZGZ-a.
Luka Milanović je, inače, kondicijski trener seniorske hrvatske nogometne reprezentacije koja je na SP-u U Rusiji 2018. bila finalist i osvojila je drugo mjesto. Upravo su zahtjevne pripreme za taj turnir bile Milanovićeva podloga za veoma zanimljivo i sadržajno predavanje. Uz ostalo, on je slušačima istaknuo kako pripreme trebaju biti što jednostavnije, te da trebaju što je više moguće udovoljiti primarnom cilju koje ima svako tijelo.

luka-milanovic-(2)

-To je, dakako, preživljavanje! A primarni je cilj kondicijskih priprema vrhunska izvedba na terenu.
Luka Milanović je, kako je kazao, pripreme nogometaša koncipirao tako da u najvećoj mogućoj mjeri pridonesu visokoj razini moći ponavljanja. Pojednostavljeno, da svaki igrač u stanovitom intervalu bude sposoban „moći ponavljati“ određenu aktivnost na najvišoj mogućoj razini.

-Nije to jednostavno, ali je moguće postići. Ja to svakodnevnim rječnikom zovem „biti sposoban dugo biti u crvenom“. Nužan je pravilan izbor sadržaja, treba na odgovarajući način osmisliti i provesti „trening za trening“, a cjelina momčadskih priprema temelji se (i) na individualizaciji. Ako ćemo i dalje pojednostavljeno, valja kod svakog igrača doći do toga da on može stvarati razliku kad je to nužno, a kad nije, da može biti racionalan. Razvijanje jakosti, brzine i izdržljivosti i njihovo održavanje nužnost su u pripremi sportaša – uz ostalo istaknuo je Milanović.
On je veoma zainteresiranoj publici u Press centru ŠC-a Višnjik govorio i o uporabi dijagnostike, praćenju opterećenja, o nizu drugih bitnih informacija za treninge, da postoje testovi „svi za sve“, ali i individualni, koje se tehnološke razine mogu rabiti, te da je znanost daleko odmakla u proučavanju i iznalaženju novih oblika, metoda i sadržaja i u kondicijskim pripremama…