Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

FOTO – Drugi dan ASDA-e 2023. na Višnjiku

Planet Višnjik Višnjik / 04.05.2023.

Čim je u četvrtak, 4. svibnja, drugoga dana, počeo program velike međunarodne izložbe naoružanja i vojne opreme, ASDA 2023., u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, vrvjelo je kao u mravinjaku.
Izlagači, svatko pred svojim štandom, dočekivali su brojne posjetitelje, poslovne ljude, kao i predstavnike iz vojnoga i diplomatskoga miljea jer je ova izložba izvanredna prigoda da svatko za sebe pronađe odgovarajući proizvod.
Drugoga dana uranili su i Mario Banožić, ministar obrane u Vladi Republike Hrvatske, sa svojim, te Robert Hranj, načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, sa svojim suradnicima. Pomno su razgledavali eksponate i srdačno razgovarali s predstavnicima različitih tvrtki, informirali se o pojedinostima…
A u glavnoj dvorani i u dvjema pomoćnima, kamo god se čovjek okrene, svakoga čuda – dronova, modela zrakoplova, raketa, komunikacijske opreme, naoružanja, obuće, odjeće, svakovrsnih plovila, zaštitne opreme… Gotovo da se netko može – izgubiti!


-A, ne, ne! Neće se nitko izgubiti jer RIZ Profesionalna elektronika ima rješenje za sve – uglas kazuju Mateo Habeš i Matej Jurković iz spomenute tvrtke.
Doista, na njihovu štandu niz je uređaja i opreme, a Mateo i Matej spremno će svakomu objasniti čemu što služi.
-Uređaji i oprema osmišljeni su tako da svakomu pripadniku oružanih snaga budu praktično pomagalo za komunikaciju, orijentaciju i sve drugo.
Hrvatska pamet i hrvatske ruke, baš je to zgodno. Recimo, tvrtka Jelen iz Belice, razvila je i proizvodi paletu vrhunske obuće.
-Imamo puno artikala, sve na podlozi vrhunske tehnologije i višedesetljetne tradicije naše tvrtke. Obuća je dizajnirana i napravljena prema najvišem mogućem standardu – kazat će Alen Cigler i Nikola Ružić.


Još stotinu drugih čudesa može čovjek vidjeti na ovoj izložbi. Veoma je dobro što je puno etabliranih hrvatskih tvrtki čiji su proizvodi itekako traženi diljem zemaljske kugle. Osim naoružanja, tu je svakovrsna oprema koja će vojniku itekako poslužiti kad je na terenu, u svim mogućim uvjetima.
U neposrednoj blizini dvorane, pak, posjetitelj će naići na mnogovrsna vozila, a tu je i helikopter Kiowa Warrior. Ljubazna posada tih vozila i posada helikoptera rado će znatiželjniku iznijeti niz zanimljivih podataka temeljem čega razgledavač može upotpuniti svoj dojam.
Usput, omanja skupina mališana iz obližnjega vrtića Višnjik, u pratnji svojih odgajateljica, prošetala je pored impozantnih vozila Patria. Poželješe ući u jedno vozilo, posada ih je lijepo usmjerila, a iziđoše puni cike i vike. Događaj je to!
U petak, 5. svibnja 2023. bit će treći dan izložbe, otvoren za javnost od 10 do 15 sati. Ulaznice će se prodavati na akreditacijskom pultu (sjeverni ulaz u prizemlju, lijevo od VIP salona) u Dvorani Krešimira Ćosića. Organizator izložbe još jednom informira javnost da je ulaz dopušten isključivo starijima od 18 godina.

Kako je bilo na početku drugoga dana, pogledajte u galeriji.