Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

FOTO: Na Višnjiku marljivo rade atletičarke i atletičari AK-a Fortius

Planet Višnjik Višnjik / 29.07.2020.

Još nije 11 sati, a u borovoj sjeni, odmah do tartanske staze za zagrijavanje, nanizali se veseli dječji glasovi.

– Čekamo svog trenera Edija – cvrkuće jedna atletičarka, bit će ima desetak godina.
Djevojčice i dječaci, u prepoznatljivim žutim majicama, spremni su za trening. Nije ih baš puno briga što je (pre)vruće.

– Baš nam je lijepo, radimo u sjenovitim dijelovima i nije nam teško – reći će jedan iz skupine dječaka.
AK Fortius njihov je klub. Klub koji je ušao u treću godinu života.

– Je, nekidan smo napunili dvije godine djelovanja – ističe Edi Stipić.

On je, inače, negdašnji uspješni zadarski atletičar (sprinter, daljaš), koji se poslije aktivne karijere kao diplomirani kineziolog uhvatio trenerskoga posla.

– Utemeljio sam Fortius želeći u atletici djelovati i tako da u nju privučem naše mlade sugrađane, a model rada takav je da im atletika i sve obveze koje uz nju idu ne budu prisila, nego radost, da im ne budu imperativ nego stalni poticaj, te da u atletici stječu nove spoznaje, obogaćuju svoj socijalni život i da ih atletika, uz ostalo, pouči da se ustrajnošću, motiviranošću, predanošću i strašću uvijek može do cilja, makar kako taj cilj u početku izgledao dalekim – govori Stipić.
Njegov pristup treninzima i drugim obvezama sadrži dovoljnu dozu ležernosti, nema „klečanja na kukuruzu“, ali istodobno svaki pojedinac treba shvatiti što radi, zašto nešto radi i prema čemu ga vodi to što radi.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-teniski-centar-atletika-atletska-staza-trim-staza-trening-ak-fortius-članovi-djeca-kids-trening-training-trainingday-athletics-running-run-edi-stipić-ina-bogut-trener

– Oduvijek sam kao trener njegovao određenu dozu pedagoškog elementa i tako je i sad, tako će i ostati. Naši djevojčice i dječaci s radošću dolaze na treninge, s osmijehom ih odrađuju i veseli odlaze kući. U međuvremenu su uspostavili i prijateljske odnose pa se u slobodno vrijeme druže, zabavljaju i surađuju. Roditelji su izvrsno sve to prihvatili i u našem je klubu itekako zamjetna prožetost na relaciji djeca – roditelji – treneri.
Da, treneri jer nije samo Stipić u klubu trener.

– Nikako. Odnedavno je u klubu i Ina Bogut. Ona je nekad bila moja atletičarka, završila je kineziologiju, majka dvoje djece… Jedno je vrijeme s tribina pratila naše treninge, što čak nisam ni zamijetio, a potom je došla k meni i rekla da bi, nakon što je uočila kakvo je ozračje na treninzima, rado bila dio kluba. Takve osobe i takvi stručnjaci dobrodošli su, tim prije što ćemo od jeseni širiti bazu u predškolskoj populaciji.
Edi Stipić nije od trenera koji će uvijek i uvijek iznova govoriti o broju medalja i slično…

– Uvijek je lijepo kad se osvoje medalje. No, Fortius je mladi klub koji ima svoj put i svoje ciljeve. Do značajnih atletskih postignuća i sportskih uopće, treba vremena, puno kvalitetnog rada i strpljenja. I svi roditelji na takav način gledaju na naše djelovanje i podržavaju ga.
Uskoro će mladi atletičari na kratku stanku.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-teniski-centar-atletika-atletska-staza-trim-staza-trening-ak-fortius-članovi-djeca-kids-trening-training-trainingday-athletics-running-run-edi-stipić-ina-bogut-trener

– Je, dobit će nekih 15 dana, ali mnogi su mi rekli da će teško tih 15 dana bez atletike, ha, ha, ha…
Jesen će donijeti… teško je predvidjeti što.

– Naš je plan i program spreman i mi ćemo na Višnjiku, koji ima izvrsne uvjete, raditi kako okolnosti budu omogućile. Hoće li biti i koliko će biti natjecanja, vidjet ćemo. Vjerujemo da hoće.
Niz godina Edi Stipić član je stručnog stožera (koji vodi Edo Fantela) sjajnih jedriličara Šime i Mihovila Fantele, prije i Igora Marenića, svjetskih prvaka, olimpijskih pobjednika.

– Taj dio za mene je nešto posebno. Riječ je o vrhunskim ljudima, istinskim sportašima koji su ostvarili grandiozne rezultate, svjetski su prvaci, olimpijski pobjednici… Ponosan sam što sam dio njihove priče i presretan što ću to i dalje biti.
Za kraj valja spomenuti i još jedan atletski klub koji je Edi utemeljio.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-teniski-centar-atletika-atletska-staza-trim-staza-trening-ak-fortius-članovi-djeca-kids-trening-training-trainingday-athletics-running-run-edi-stipić-ina-bogut-trener

– To je klub za osobe s posebnim potrebama. Vladimir Gašpar, kopljaš, atletičar je s kojim radim i taj me rad kao čovjeka dodatno ispunjava. On motivira mene, ja njega, a to što je Vladimir svojim radom, zalaganjem i ustrajnošću ostvario svoje mjesto u sportu i u društvu, čini me zadovoljnim.
I da, ako samo makar i šetate Višnjikom pa naiđete na djevojčice i dječake u žutim majicama, znajte da su oni iz AK-a Fortius. Kluba koji je ušao tek u treću godinu života, ali se već etablirao kao klub otvorena srca i široke duše.

Kako smo se proveli u druženju s članovima AK Fortius pogledajte u našoj galeriji!