Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Gašparovo koplje leti daleko, a još će i dalje!

Planet Višnjik Višnjik / 08.04.2019.

Vladimir Gašpar, hrvatski rekorder (32, 90) u bacanju koplja za sportaše s invaliditetom (visok je 140 cm, koplje ima oko 220 cm), član nedavno utemeljenoga AK Fortius, državni prvak i reprezentativac i sportaš prve kategorije u sustavu Paraolimpijskoga odbora, gotovo svakodnevno trenira na Višnjiku.
– Moj trener Edi Stipić i ja uglavnom smo na terenu od podneva do otprilike 14 sati. Tada ima najmanje gužve i predviđeni program treninga možemo ostvariti bez zastoja – govori Vladimir.
U atletiku je došao relativno kasno (2017.), prije se bavio plivanjem, igrao je i još igra i mali nogomet.

– Prijatelji su mi predložili atletiku, a Edi Stipić u dobroj me vjeri prihvatio i počeo raditi sa mnom. Bacam koplje i kuglu, ali u koplju sam bolji.
U Anconi je nedavno bacio prije spomenuti osobni i državni rekord, a sljedeće natjecanje imat će u svibnju u Splitu.
– Ovaj rezultat iz Ancone svakako je veliki korak naprijed. Ubuduće želim biti još bolji.

šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-zadar-atletski-stadion-atletika-bacanje-koplja-bacač-koplja-vladimir-gašpar-vlado-edi-stipić

Edi Stipić, nekad i sam uspješan atletičar, poslije etablirani trener, govori da je Vladimir trenutačno treći na svjetski tablicama kopljaša.
– Sva ove pripreme i sva natjecanja dio su plana i programa ostvarivanja norme za Paraolimpijadu u Tokiju 2020. Vjerujem da već ove godine Vladimir može ostvariti normu, a svakako će se dobro pripremiti i za SP u Dubaiju u studenom ove godine.
Svjestan je Vladimir da će trebati ustrajno raditi do još boljih rezultata.

– On je borac i to čvrsti borac. Njegov je potencijal u koplju veoma velik, ali do još boljih rezultata treba ići sustavno, korak po korak. Motivacije mu ne nedostaje. Predviđam mu još nekih šest, sedam godina sadržajnog bavljenja atletikom – kaže Edi Stipić.

šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-zadar-atletski-stadion-atletika-bacanje-koplja-bacač-koplja-vladimir-gašpar-vlado

Na jednom treningu, recimo, Vladimir ima oko 100 hitaca.
– Sad imamo pet kopalja pa je puno lakše nego kad smo imali samo jedno! – zaključuje Vladimir Gašpar.