Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

IN MEMORIAM Odlazak Milana Komazeca, košarkaša i novinara

Planet Višnjik Višnjik / 21.12.2020.

Hudi val crne smrti odnio je još jednog našega sugrađanina. U Zadru je preminuo Milan Komazec (Žegar, 18. travnja 1945. – Zadar, 19. prosinca 2020.), košarkaš i novinar.
Postavši građaninom ovoga grada u svojim ranim formativnim godinama, Milan je Komazec ušao i u svijet čarobne košarkaške igre. Bio je jedan od mnogih takvih, jedan od onih koji u toj igri vidjehu nešto neobično, nešto što od čovjeka traži cijelo njegovo biće, pa se s vremenom i Milan prometnuo u igrača koji su činili legendarnu momčad što je 1965. svom gradu podarila prvi naslov prvaka bivše države.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-milan-komazec-in-memoriam

 

Postava KK-a Zadar iz 1968. godine: Milan Komazec treći s lijeva u drugom redu

Jazine od tada i mnogih sljedećih desetljeća bijahu nezaobilazno mjesto svakoga onoga tko volješe Zadar i njegov klub, a Milan svoj doprinos u etabliranje kluba kao gradske znamenitosti davaše niz godina. Igrački doprinos, više ili manje, koliko je trebalo.

Bijaše Milan Komazec u postavi koja se okitila i naslovima državnoga prvaka 1967. i 1968., kao i u onoj već mitskoj utakmici u finalu Kupa bivše države 1970. kad Zadar slaviše u Splitu, na opće iznenađenje. Igrao je još nekoliko sezona, ponešto i izvan Zadra, u Orioliku.

Milan Komazec nije tijekom igračke karijere, a nije jedini, zanemario ni obrazovanje pa je poslije osnovne i srednje škole, postao student na Filozofskom fakultetu u Zadru. To je bilo dosta značajno za njegovo potonje djelovanje jer se, nakon jednoga kratkoga izleta u trenerske vode s košarkašicama Zadra, opredijelio za novinarsko zvanje. Bijaše vješt u baratanju riječima i rečenicama, a postupno se usavršivši u Narodnom listu, postaše profesionalni sportski novinar u Slobodnoj Dalmaciji.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-milan-komazec-in-memoriam

Postava KK-a Zadar iz sezone 1970/71: Milan Komazec treći s lijeva u donjem redu

Uvijek držeći svoje dostojanstvo na visokom mjestu Milan Komazec iz profesionalnoga novinarstva otišao je ne svojom voljom (u tim vremenima nedaroviti novinski komesari nemilosrdno su sjekli sve koji bijahu izvan njihovih opskurnih obzora), pa je jedno vrijeme djelovao u KK Zadar. Nakon svega živio je svoj život skromno nikad ne gubeći dostojanstvo, a ni slučajno ni specifičnu humornu žicu koja se u njegovim kazivanjima u pravilu manifestirala minucioznim kazivanjem različitih anegdota u kojima bi, kirurški precizno, opisivao pojedine ljude i pojave.

Svojim djelovanjem u Zadru Milan Komazec u stanovitoj je mjeri pridonio i uljuđivanju svoga grada kojemu je, premda u njemu nije rođen, pripadao cijelim bićem. Njegovim preranim odlaskom izgubili smo još jednog dragog sugrađanina.

Počivao u miru!