Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

IN MEMORIAM – Počivaj u miru, Pucko naš!

Planet Višnjik Višnjik / 07.01.2021.

Fotografija iz arhiva Damira Čačića

Nemila bolest otrgla nam je iz zagrljaja još jednoga našega sugrađanina. Preminuo je Marin Pucar Pucko (Zadar, 1970. – Koprivnica, 2021.), predsjednik Uprave koprivničkog i hrvatskoga prehrambenoga giganta Podravke.

Marin Pucar, dijete Zadra, nogomet je počeo igrati u NK-u Zadar za dječačkih dana. U to vrijeme ne bijaše drugih mladih kategorija osim pionira i juniora i pokojni je Marin, od milja zvan Pucko, veoma brzo postao standardnim članom pionirske momčadi, a potom i juniorske. Izvrstan učenik, sjajan prijatelj, veseo, dobrodušan, iskren, predan nogometu… svoje je vratarske vještine usavršavao s lakoćom i još kao srednjoškolac, kao junior (na fotografiji iz 1988. u juniorskoj momčadi NK-a Zadar Marin Pucar Pucko je jedanaesti s lijeva u prvom redu; treneri su Goran Krešimir Vidov i Aldo Stipčević), znao je biti uvrštavan među seniore. Odgovoran, radišan i ozbiljan na nogometnom terenu, kao i u školi, Marin je bio istinsko dijete NK-a Zadar, uvijek spreman učiniti sve što je mogao i znao da bi s kolegama, suigračima i prijateljima ostvario najbolje moguće rezultate.

Prije kraja srednje škole već je znao da će na studij izvan Zadra, ali svatko tko je s njim prijateljevao ili se s njim makar i nakratko susretao, brzo je shvatio da iz njega, iz njegove ličnosti, Zadar nikad neće biti. Marin je Pucar tu svoju zadnju juniorsku sezonu odradio u klubu i tako što je branio na nizu utakmica seniorske momčadi u službenim natjecanjima i poslije pionirskih i juniorskih dana, nakon što je otišao na studij, nominalno više nikad nije bio član kluba sa Stanova, ali u njegovom je srcu taj klub uvijek imao posebno mjesto.

Vratarsku je karijeru Marin nastavio i kao student, a poslije diplomiranja i dolaska razdoblja svoga stručnoga usavršavanja i napredovanja za nogomet je još imao vremena, iako znatno manje nego prije.

Poslije završetka igračke karijere Marin Pucar potpuno se posvetio poslu pri čemu je i dalje bio isti onakav kakav je bio i za dječačkih i mladićkih dana u Zadru, odgovoran i stručan. U svijetu gospodarstva gradio je svoju karijeru na zasadama obiteljskoga odgoja, poštenom i iskrenom odnosu prema svim ljudima, snažnom osjećaju pripadnosti tvrtki u kojoj je djelovao, te na oživotvorenju svojih poslovnih vizija. U jednom se intervalu Marin Pucar aktivno bavio i politikom, ali uvijek je kod njega prednost imalo gospodarstvo i kao takav je i došao još jednom u koprivničku Podravku kojoj je, kao svojedobno i NK-u Zadar, predavao svaki dan cijeloga sebe. Za boljitak i tvrtke i svih zaposlenika…

Marin Pucar u nogometu je, poslije igračke karijere, djelovao niz godina kao osoba koja je znala i koja je željela pomoći razvoju te igre, razvoju igrača i struke. Brojna su i neraskidiva njegova prijateljstva u nogometnom miljeu, od rodnoga Zadra do Koprivnice, dvaju gradova koji se s pravom mogu ponositi činjenicom da je i Marin bio njihov zaslužni građanin.

Počivaj u miru, Pucko naš!