Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Kad zaigra badminton Petra, brža je od vjetra!

Planet Višnjik Višnjik / 23.11.2022.

Godine 2019. iz rodnoga Šibenika došla je u Zadar na studij Petra Maričić. Na Sveučilištu u Zadru upisala je studij menadžmenta na Odjelu za ekonomiju, baš što je i željela, ali joj se dolaskom u Zadar ostvarila i još jedna želja.
– Odmah, čim je bilo moguće, otrčala sam na Višnjik, u Dvoranu Krešimira Ćosića! Zašto? Zato što sam prije doznala da u toj prelijepoj dvorani organizirane treninge imaju badmintonski klubovi Zadar i Iader. A meni je badminton bio…

Ah, ne treba ni pogađati.
– Bio mi je jednostavno san. Badminton sam igrala kao osnovnoškolka i srednjoškolka, ali u Šibeniku nije tada bilo kluba ni stručnoga trenera pa sam igrala onako, za sebe. Kad je došlo vrijeme za studij željela sam doći u Zadar, a presudilo je što su u Zadru već postojala dva badmintonska kluba.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-badminton-zadar-petra-maričić-foto-nenad-opačić

Zanimljivo je da Petra uza sve svoje studentske obveze, a na četvrtoj je godini, stigne i svaki dan doći na Višnjik.
– Ha, ha, ha…! Kad Zadar i Iader imaju treninge, ja sam tamo? Kako, pa natjecateljski badminton mi je u Zadru, kod našega čudesnoga Aruna, a rekreativni u Iaderu. Tako mogu stalno i trenirati i igrati. Imamo i na Sveučilištu svoju ekipu i sudjelujemo na natjecanjima, a stalno potičem kolegice i kolege da i oni pokušaju igrati badminton.

Petra nadalje govori kako je bitno za svakoga kontinuirano baviti se nekom fizičkom aktivnošću, te kako je utvrđeno da su igre s reketom izvrsne za dobro srčano zdravlje.
– K tomu, u badmintonu je opterećenje za zglobove znatno manje nego u drugim igrama ili sportovima. Bitna dimenzija badmintona je i mentalna jer igra kao takva od igrača traži točno uočavanje niza pojedinosti, gdje bi loptica mogla pasti, kako se postaviti, itd. Treba sve ispravno procijeniti, donijeti pravu odluku i sve to pravodobno izvesti. Bitna je i tehnika baratanja reketom, pa koliko je čovjek eksplozivan i slično. Vještine se razvijaju ustrajnim i pravilnim vježbanjem.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-badminton-zadar-petra-maričić-foto-nenad-opačić

Teren za badminton je nevelik pa je na njemu bitan i osjećaj za prostor.
– Jasno, valja se dobro orijentirati i kretati se po terenu prema situaciji. Svaki meč donosi novo iskustvo, igra protiv različitih suparnika također.
Istaknut će Petra da su joj badmintonske aktivnosti na Višnjiku sjajna dopuna svakodnevici.

– I Zadar i Iader sjajne su družine. Moji najbolji prijatelji su u badmintonu, ta mi igra puno znači u općem zdravlju, a da i ne govorim koliko “usisam” pozitivne energije na svakom treningu, na svakom meču. Badminton mi je sad u životu konstanta poput nekoh drugih stvari, konstanta u kojoj uživam.

Netko tko se toliko badmintonom bavi, poput Petre, svakako ima i natjecateljskih ambicija.
– Je, to je istina. Nakon svake sezone raščlanim sebe kao badmintonašicu, odredim si ciljeve za sljedeću sezonu i tako i postupam. Čvrsto sam odlučila da će mi ova sezona biti odrednica kad je o natjecanjima riječ, svakako želim u bliskoj budućnosti, a i dalje, ostvariti što bolja postignuća na turnirima.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-badminton-zadar-petra-maričić-foto-nenad-opačić

Badminton se u Zadru već etablirao u određenoj mjeri, dobro se radi u oba kluba.
– Imamo izvrsne uvjete u Dvorani Krešimira Ćosića i hvala ŠC-u Višnjik na konstruktivnoj suradnji. Imamo veliku želju organizirati turnir u glavnoj dvorani, na desetak terena i postavljenoj odgovarajućoj podlozi jer u pomoćnim dvoranama se istodobno može igrati na svega četiri terena. Takvim velikim turnirom željeli bismo badmintonsku igru još više približiti svim Zadranima.

Treba to i vidjeti na terenu – kad zaigra badminton Petra, brža je od vjetra!