Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Krešo, neumrli velikan zadarske, hrvatske i svjetske košarke

Planet Višnjik Višnjik / 24.05.2019.

Dana 25. svibnja godine 1995. u Baltimoreu (SAD) preminuo je Krešimir Ćosić (rođen 26. studenoga 1948. u Zagrebu), košarkaš čiji je igrački lik oblikovao Zadar, a on, igrajući poslije Zadra u mnogim klubovima, svoje košarkaško djelo obogaćivao novim dimenzijama uzdigavši se do najviših granica genijalnosti. Poslije, kao trener neumorno je otvarao nove i nove horizonte košarkaške igre.

Pet zadarskih naslova državnih prvaka i jedan onodobni Kup goli su statistički podatak Krešinoga dijela karijere u gradu za koji je znao reći „koji nikad iz mene nije izašao“, a sve njegove klupske i reprezentativne naslove, pojedinačne nagrade, odlikovanja i priznanja na svoj način potkrjepljuju spoznaju o dubini i širini njegova djela, pa i uvrštavanje u američku Kuću slavnih košarkaša u svibnju 1996.

krešo-ćosić-krešimir-dvorana-šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-višnjik-zadar-košarka

Poslije igračke i trenerske karijere, a povremeno je bio i operativac u vodstvu klubova, u Zadru neko vrijeme direktor, u jednom je trenutku Krešo iskoračio u svijet diplomacije nesebično i ustrajno davavši sve najbolje što je mogao dati u korist Republike Hrvatske.

Bolest i prerana smrt Krešu su 1995. otele njegovoj obitelji, njegovu Zadru, njegovoj Hrvatskoj, njegovu cijelom planetu jer bijaše on kozmopolit, čovjek vječito otvorena srca i duše za sve ljude.
Na dan Krešine smrti, u subotu, 25. svibnja, pod njegov spomenik (čiji je autor akademski kipar Ratko Petrić iz Zadra) pred dvoranom koja nosi Krešino ime položit će se cvijeće i upaliti svijeće.

U tišini se valja prisjetiti i pomoliti za tog dobrog čovjeka, neumrlog velikana zadarske, hrvatske i svjetske košarke.