Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Mladen Šestan, osobni trener Dragana Bendera, svratio na Višnjik

Planet Višnjik Višnjik / 06.07.2022.

Brojni poslovi i obveze Mladena Šestana, vrhunskoga i dokazanoga hrvatskoga košarkaškoga stručnjaka, pretežitim dijelom godine drže izvan Hrvatske. Već je niz godina osobni trener Dragana Bendera, igrača izraelskoga Maccabija, koji je i ponikao i razvijao se upravo pod Šestanovim plaštom u vremenima djelovanja Akademije Nikole Vujčića, pa je onda i za Mladena i doslovce praznik kad svrati u svoj Zadar.
– Evo, ulovio sam nekoliko dana relativne slobode i blagog odmaka od košarke. Uvijek volim doći u Zadar gdje sam se i inficirao košarkom, a malo sam svratio i do Višnjika – govori Mladen Šestan.

Možda će, pak, nekoga dana u nekom kvizu nekomu biti postavljeno i pitanje o tomu koja je hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila prvo europsko zlato. Uz podatke da je riječ o selekciji U 16 koja je 1995. u finalu EP-a pobijedila Španjolsku 75:62, neizostavno je spomenuti da je izbornik bio upravo – Mladen Šestan.
– Uh, davno je to bilo, ali rado se svi sjećamo. Bila je to dobra selekcija (između ostalih činili su je Nikola Vujčić, Jere Macura, Domagoj Vidaković, Dalibor Bagarić, Andrej Štimac, Stipe Marinović…) sa sjajnim nastupom na Europskom prvenstvu.

U Šestanovu stožeru bijaše tada i Dado Burčul, znameniti fizioterapeut i u KK Zadar, pa znatno poslije s jedriličarskom braćom Fantela…
– Svi su bili zaslužni za tu zlatnu medalju, svatko je dao doprinos.

Svoju trenersku karijeru Šestan je započeo u Škrljevu, posve se posvetio tom zvanju i gdje god je djelovao, držao se svojih načela da neprestance valja učiti od iskusnijih kolega, mentora, usavršavati se i dosljedno raditi na pravilnom i kontinuiranom razvoju igrača, ali ne samo kao sportaša.
– Bitna je ličnost! Treneri rade s puno igrača, ali nikad neće svi oni biti jednoga dana one najviše razine. No, bitno je svakom otvoriti horizonte, poticati ih i pravilno usmjeravati. Mnogi košarkaši s kojima sam radio stekli su akademske titule, neki rade u košarci ili na drugi način doprinose društvu.

S Mladenom bi se dalo o košarci razgovarati od jutra do sutra. Puno je svakakvih tema, zanimljivih na svoj način. Ovdje, pak, evo jedne zanimljivosti.
– U životu se stalno zatvaraju neki krugovi. Kad je Nikola Vujčić (uspješni generalni menadžer Maccabija) imao 14 godina s njim sam počeo raditi u Splitu. Sad me dopalo individualno raditi s njegovim 13-godišnjim sinom. Dečko je motiviran, to je bitno.

Kad se vraćate u Izrael?
– Kako sam osobni trener Draganu Benderu (bio je i u Phoenixu, NBA) , a imao je veliku stanku zbog teške ozljede i dugoga oporavka, trebam slijediti svojevrsni protokol njegova puta do točke kad će biti 100 posto spreman za natjecateljski segment. On je u Maccabiju zaključio sezonu, a treba vidjeti hoće li i ostati ili će, možda, drugamo.

Osim što radi s Benderom, mnogi dnevni trenutak Mladen Šestan ispunjava – košarkom!
– Tako je to… Zovu me da održim predavanja, ogledne treninge i slično i rado se odazivam. Onom što sam tijekom karijere naučio i prihvatio, želim u različitim oblicima prenijeti i drugima. Držim da je svojevrsna umreženost struke, dakle pojedinaca koji čine struku, neizostavni i bitan temelj našega zvanja i da košarka u cjelini može ići naprijed temeljem kvalitetne umreženosti.

A Višnjik?
– Ha, ovdje glede košarke, a i za drugo, doista čovjek ima sve što može poželjeti!