Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

NAŠE GORE LIST – S Višnjika prema atletskim rekordima

Planet Višnjik Višnjik / 20.03.2023.

Deveti razred osnovne škole. Švedska, grad Eslov. Ime i prezime: Ivano Bevanda, šesnaestogodišnjak. Atletičar, član Malmoa AI. Čovjek s vremenom 22, 03 na 200 metara u dvorani, rezultat s Memorijala Owe Jonsson koji je održan 4. veljače 2023. u Vaxjou. U tom je trenutku taj rezultat bio broj jedan u svijetu za atletičare do 16 godina jer u sezoni nitko do tada nije na 200 metara u dvorani trčao tako brzo uz napomenu da Ivano toga dana, 4. veljače, još nije imao punih 16 ljeta.
– Bilo je stvarno izvrsno. U jednom sam trenutku pomislio: Može li biti tako brzo!? – govori Ivano.
Dodat će i ovo:
– Moram zahvaliti svojim trenerima i svima ostalima koji su mi pomogli da se razvijam. Bez njih nikada ne bih uspio dogurati ovako daleko.

šc-višnjik-atletika-pripreme-staza-ivano-bevanda-zadar-švedska-rekord

Uglavnom, Ivano je sa svojih 22, 03 na svjetskoj ljestvici bio broj jedan sve dok Fabian Brylowski iz Poljske nije trčao 22, 00.
– Samo polako. Znam što mogu i koliko mogu. Poslije dvoranske sezone doći će natjecanja na otvorenom i ja se za sve pomno pripremam.

E sad, Ivano Bevanda mlađi je sin Gordona i Ivone, brat Dinov (18 godina, on je u karateu dosegao crni pojas, sad igra nogomet za svoj gušt, a posvetio se klasičnoj glazbi, pijanist je) u obitelji Bevanda. Glava obitelji, otac Gordon, rođeni Zadranin, u Švedskoj je od 1970. Obitelj je gotovo svakoga ljeta u Zadru na ljetnom odmoru i posve je logično da tada Ivano, kao istinski atletičar, svrati u ŠC Višnjik i odradi svoj program na atletskoj stazi i drugim sadržajima koje Višnjik nudi.
– Na Višnjiku je izvanredno! Atletika, nogomet, košarka, tenis… Bio sam i u dvorani Krešimira Ćosića. Sve je na jednom mjestu takoreći u središtu Zadra. Za moje atletske treninge na Višnjiku pobrinuo se Ivica Šola iz AŠK-a Zadar. Iako sam bio na odmoru, vježbao sam triput tjedno. Hvala Višnjiku i hvala AŠK-u Zadar!

šc-višnjik-atletika-pripreme-staza-ivano-bevanda-zadar-švedska-rekord

U svijet atletike Ivano je zakoračio s deset godina u Eslovs AI-u, a u studenom 2022. prešao je u Malmo AI.
– U jednom trenutku iz Malmoa su mi predložili da postanem njihov član i da time budem u poziciji vježbati u znatno jačoj konkurenciji. Prihvatio sam, a ionako sam poznavao atletičarke i atletičare iz toga kluba. Uvjeti u Atleticumu (dvorani za atletiku) su izvrsni i poticajni.

Ivanovi treneri sad su David Vendel i Belinda Quainoo.
– Fantastični su. Belinda je veoma draga, s njom se može razgovarati o svemu i ima puno znanja. David je iznimno zabavan trener, simpatičan i jako je angažiran. U matičnom klubu trener mi je bio Michael Nilsson, također je izuzetno vješt i nije bio tužan kad sam otišao. Svojim mladim atletičarima želi sve najbolje.
Pred Ivanom su još dvoranska aktivnosti, pa onda i natjecanja na otvorenom.

– Poslije dvoranskih aktivnosti bit će Svjetske igre mladih u Göteborgu, gdje sam lani pobijedio na 300 metara, te Europska olimpijada mladih (srpanj) u Mariboru. Želim se kvalificirati za Maribor. Norma na otvorenom je 21, 80, a moj rekord iz svibnja 2022. na otvorenom je 22, 70. Dakle, izazov je tu! U kolovozu će biti švedsko prvenstvo, potom i natjecanje na razini Švedske i Finske i veoma se radujem nastupima na svim tim natjecanjima.

šc-višnjik-atletika-pripreme-staza-ivano-bevanda-zadar-švedska-rekord

Poslije devetoga razreda osnovne škole Ivano će se upisati u Malmou u sportsku gimnaziju i to kao jedan od dvanaestorice primljenih u tu obrazovnu ustanovu. Zbog atletike i ljubavi prema kraljici sportova Ivano je (možda privremeno) prestao svirati saksofon.
– Izvrstan je učenik, a prijavio se za prirodoslovni smjer. Saksofon je sad u drugom planu jer stvarno ima puno obveza – kaže Gordon Bevanda, Ivanov otac, naš Zadranin rodom iz Belafuže.

Čim obitelj Bevanda dođe u Zadar na odmor, eto Ivana na Višnjiku. Nema stajanja, samo naprijed!