Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Nizozemska svladala Hrvatsku 3:1 u kvalifikacijama za odbojkaško EP

Planet Višnjik Višnjik / 08.05.2021.

Prva utakmica skupine A i odmah sraz dva pretendenta na sveukupnog pobjednika koji direktno ide na Europsko prvenstvo, nekad olimpijski prvaci Nizozemci i domaćin skupine u Zadru, reprezentacije Hrvatske. Sudar dva tako jaka takmaca garantirao je odbojkašku poslasticu i sugerirao da susret sigurno neće završiti laganom pobjedom bilo koje od te dvije momčadi.

I doista, bila je to rovovska bitka dva tima koja se međusobno poznaju i uvažavaju, koji su se posljednji puta susreli 2019. godine u Europskoj ligi, kada je naš izbornik Emanuele Zanini startao na klupi hrvatske izabrane vrste. Za podsjetnik, kod kuće su odbojkaši Hrvatske pobijedili 3:0, u gostima izgubili 2:3.

Prvi set, prema očekivanju, ispitivanje snaga, na kraju se odužio, punih 36 minuta se igralo za konačnih 32:30 za goste. I tu zapravo Hrvatska može najviše žaliti što taj prvi period igre nije uzela u svoju korist. Jer, nakon što su se izvukli iz problema kada su Nizozemci imali set loptu kod 24:23, hrvatska izabrana vrsta propušta dvije prilike kada su oni imali set-loptu, kod 25:24 i 26:25. I kako to obično biva, kada se ne iskoristi prilika ona odlazi na protivničku stranu. Nizozemci su na kraju poenom iz druge linije poentirali za konačnih 32:30 u prvom setu.

Izabranici izbornika Zaninija ipak nisu defetistički pali nakon tog prvog seta, već su, dapače, ubacili u višu brzinu i u drugom setu dominirali od početka. Nakon uvodne borbe poen za poen, osvojili su se najprije na 10:7, pa na 13:9, 17:12 sve do 20:12. Pred kraj tog perioda igre su malo posustali, no zaliha poena bila je dovoljna da taj set privedu kraju u svoju korist, dobivši ga sa relativno laganih 25:19.

Ali, baš to podizanje noge s gasa krajem drugog seta dalo je novu energiju suparnicima koji su nakon 1-1 u setovima krenuli s igrom na sve ili ništa.

Vode Nizozemci od početka trećeg seta, ne odvajaju se puno, ali dovoljno da im Hrvati stalno gledaju u leđa što se poena tiče. A takva igra iscrpljuje, pogotovo psihički, tjera na rizik u igri koji onda dovodi i do povećanog broja pogrešaka.  I u toj igri poen na poen Nizozemci su se bolje snašli, stalno poen ili dva ispred Hrvatske, do konačnih 25:23 i 2-1 u setovima.

U četvrti set Hrvatska ulazi vrlo dekoncentrirano, 1:3, 3:6 i 4:8 za Nizozemsku, a Zanini pokušava izmjenama pronaći raspoloženije pojedince. Nažalost, bez većeg uspjeha, Nizozemci igraju rasterećenije na krilima pozitivnog rezultata, Hrvatska ganja rezultat i psihički se strahovito troši, i rezultat toga je još veći propada u igri naših. Nakon što su Nizozemci otišli na 13:7 i utakmica je tu praktički okončana. Do kraja su samo kontrolirali rezultat, a domaćin više nije imao snage za preokret, pa je na koncu završilo s 25:18, za konačnih 3-1 u setovima za favoriziranu momčad Nizozemske. Kako je bilo pogledajte u našoj galeriji.