Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

PENJI SE! – SPK Paklenica na Višnjiku na novoj stijeni

Planet Višnjik Višnjik / 15.12.2022.

Kad i kako se penjati na umjetnoj stijeni? Na novoj umjetnoj stijeni? Odgovore je lako pronaći, jednostavno se dođe u Športski centar Višnjik, u zgradu koja se nalazi u jugoistočnom dijelu kompleksa, na drugi kat. I tamo…
– Tamo smo mi, Sportsko penjački klub Paklenica! – kaže Hrvoje Grancarić, predsjednik kluba.

Kad čovjek prođe kroz vrata koja dijele prostorije jedne škole od SPK-a Paklenica, naći će se u prostoru koji je nedavno dobrim dijelom uređen i opremljen za penjanje po umjetnoj stijeni.
– Prethodno vrijeme tražili smo najbolje moguće rješenje zajedno sa ŠC-om Višnjik i Gradom Zadrom. I rješenje smo i našli nakon konstruktivnih razgovora i iskazane dobre volje. Eto, sad smo tu, u prostoru koji je uređen i opremljen nastojanjima svih klupskih članica i članova, te uz potporu subjekata koji su rado pristali podržati projekt.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-spk-paklenica-boulder-penjanje-penjači-foto-nenad-opačić

Iako je SPK Paklenica relativno mladi klub (2018.) od utemeljenja istaknuo se entuzijazmom i kvalitetnim programima. Ustrajno ptiče, razvija i unaprjeđuje sportsko natjecateljsko penjanje, kao i slobodno penjanje, tzv. bouldering, zatim tehničko penjanje kao i penjanje velikih stijena u ekspedicijskom stilu. Od 2021. SPK Paklenica član je Hrvatskoga sportsko penjačkoga saveza, kao i člai Športske zajednice Grada Zadra.

Umjetna stijena u ŠC Višnjik jedina je takve vrste u Zadru.
– Umjetna stijena je smještena u prostoru površine od 90 metara četvornih, a radi se o tzv. boulderu  koja ide do tri metra visine ispod koje su mekane strunjače koje ublažavaju pad. Od opreme potrebno je samo imati ili čiste tenisice ili specijaliziranu penjačku obuću, tzv. penjačice – govori Hrvoje Grancarić.

Iskusni klupski penjači već uvelike se okupljaju i vježbaju, a klub planira omasoviti članstvo.
– Imamo termine i klub je, prema zakonskim odredbama, angažirao kineziologa koji ostvaruje program s početnicima. Penjanje po umjetnoj stijeni izvrsno je za psihofizički razvoj, te stjecanje i usavršavanje niza motoričkih vještina što čovjeku sve dobro dođe u svakodnevici.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-spk-paklenica-boulder-penjanje-penjači-foto-nenad-opačić

Izazovno je penjati se po umjetnoj stijeni. Penjačica ili penjač dobiju ili odrede tzv. rutu i na svoj način je svladavaju. Tko na umjetnoj stijeni dosegne određeni stupanj vještine, bolje će se snaći i u prirodnim uvjetima.

Na koncu, sportsko penjanje jedan je od najbrže rastućih sportova posljednjih desetak godina. Od 2020. penjanje je zaseban sport odvojen od planinarenja i alpinizma, te ima status olimpijskog sporta. Svoju uspješnu olimpijsku premijeru penjanje je imalo na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021., a već sada se zna da biti i na sljedećim dvjema olimpijadama.

Kako je bilo na jednom treningu u SPK-u Paklenica na Višnjiku, pogledajte u galeriji.