Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Predavanje doc. dr. sc. Luke Milanovića – 10 000 sati do vrhunskih postignuća

Planet Višnjik Višnjik / 14.02.2019.

 

U organizaciji Športske zajednice Grada Zadra u Press centru ŠC-a Višnjik održano je veoma dobro posjećeno predavanje doc. dr. sc. Luke Milanovića pod naslovom Kondicijska priprema djece i mladih.
Predavanje je bilo veoma sadržajno, s puno pojedinosti, bogato ilustrirano zanimljivim podacima što ih je predavač priredio na ovu itekako bitnu tematiku. Milanović je, zapravo, složio veoma snažan mozaik iz elemenata niza znanosti koje se bave čovjekom, pa i njegovom aktivnošću u sportu i u rekreaciji, te je slušačima autoritativno prenio skup dragocjenih tvrdnji, dokaza, sugestija i prijedloga o tomu kako pristupiti kondicijskoj pripremi djece i mladih i kako tu kondicijsku pripremu i optimalno ostvariti.
Uz ostalo, Milanović je istaknuo da je nužno slijediti prirodni red, na primjer u kretanju. Prvo valja naučiti se kretati se kao čovjek, potom kao sportaš, a najzad kao sportaš u pojedinom sportu. Nužno je i neizostavno poštivati i zakonitosti pojedinih razvojnih faza. Milanović je iznio da je aktivan početak od rođenja do šeste godine, potom dolaze temelji od šeste do dvanaeste i to je faza razvoja znanja, a poslije od pionira do mlađih seniora jest faza razvoja sposobnosti.

Više je nego razvidno da je i ovim predavanjem doc. dr. sc. Milanović još jednom apostrofirao štetnost pretjerane širine i dubine pojave (što je posljedica i galopirajuće komercijalizacije) koja je donijela i učvrstila praksu preranog „guranja“ djece i mladih u specifičnosti i natjecateljski mlin pojedinih sportskih igara.
Milanović se u svom izlaganju oslonio na relevantna znanstvena istraživanja i dokaze o nužnosti prožimanja pedagogije, kineziologije, psihologije, neurologije, fizijatrije… u svakodnevnoj praksi rada s djecom i mladima čiji bi početak bavljenja sportom, zapravo, trebale biti tzv. univerzalne sportske škole. Do vrhunske izvedbe različitih sportskih umijeća i postignuća potrebni su strpljenje, ustrajnost, motivacija i želja i to, znanstveno je potvrđeno, otprilike u 10 tisuća sati (prosječna mjera – tri sata dnevno u 10 godina!) dobro promišljenog i sustavno ostvarenoga plana i programa.

Kako je bilo na predavanju doc. dr. sc. Luke Milanovića u Višnjiku, pogledajte u našoj galeriji.