Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Rehabilitacija u koljenom zglobu pomoću hidroterapije

Planet Višnjik Višnjik / 22.03.2022.

Autor: Josip Mustać, bacc.phyisioth; Poliklinika Arthra, Zadar

Koljeno je najveći zglob u ljudskome tijelu i zbog velikog opterećenja sklono je učestalim raznim sindromima prenaprezanja ili kroničnim oštećenjima. Da bi koljeno imalo normalnu funkciju, važni su pravilan oblik i položaj kostiju, jaki i razvijeni mišići, te čvrsti ligamenti. Ako dođe do nerazmjera između snage koljena i opterećenja, ligamenti koljena počinju popuštati i dolazi do ozljeda. Istraživanja pokazuju da čak polovica svih ozljeda u sportu spada u ozljede zgloba koljena.

Biomehanika koljenog zgloba je veoma kompleksna, ali ako uzmemo u obzir da koljeni zglob podnosi triput tjelesne težine tijekom hodanja i četiri puta kod hoda po stubama, možemo zaključiti da podnosi velika opterećenja u svakodnevnim aktivnostima.

Fizikalna terapija ima za cilj uklanjanje toksičnih tvari iz tkiva, bolji i olakšani transport hranjivih tvari između stanica i kroz staničnu membranu, smanjivanje upalnih procesa, smanjivanje boli i podizanje obrambene snage organizma. Kod ozljede koljena primijenjujemo neku od sljedećih fizikalnih procedura: hidroterapija, kineziterapija, elektromagnetoterapija, IFS, DDS, elektrostimulacijska terapija.

Hidroterapija je oblik rehabilitacije koja koristi fizička svojstva, dobrobiti vode kao sredstva za pomoć pri izvođenju vježbi. Cilj hidroterapije je smanjiti bol i popraviti pokretljivost i opseg pokreta u zglobu. Dobrobit vježbanja u vodi je sposobnost stajanja, kretanja i vježbanja uz manje opterećenje dijela tijela kojeg treba rasteretiti zbog određenog stanja.

Toplina vode pozitivno utječe na cirkulaciju, upalu i bol.
Hidroterapija se koristi kod osteoartritisa, boli u zglobovima, križobolje, akutnih sportskih ozljeda, rehabilitacije kuka i koljena.

Prednost vježbi u vodi je postojanje sile uzgona koja omogućuje smanjenje napetosti unutar zglobova i hidrostatski tlak koji djeluje na tijelo podjednako u svim smjerovima.
Smanjenjem opterećenja omogućuje se bolja pokretljivost u zglobovima, te se povećavaju mišićna aktivnost, cirkulacija, propriocepcijski input i balans. Intenzitet vježbanja se mijenja s obzirom na dubinu vode u kojoj se osoba nalazi.
Fizioterapeut prikazuje vježbe i nadzire njihovo pravilno izvođenje. Sve se vježbe izvode aktivno, a usmjerene su na povećanje opsega pokreta u zglobovima i povećanje mišićne snage.