Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Srebrni Vatreni Šime, sretan ti rođendan!

Planet Višnjik Višnjik / 10.01.2020.

Igrom slučaja, dvojica Vatrenih Zadrana – Dominik Livaković i Šime Vrsaljko – imaju rođendane u dva uzastopna dana. Dominik (9. siječnja) je proslavio 25., a Šime je 10. siječnja napunio 28. Šime je, spletom okolnosti rođen u Rijeci, ali je Zadar grad njegova djetinjstva i dječaštva.

Kao i otac mu Mladen (svojedobno i kapetan prve momčadi) i Šime je nogomet počeo igrati u NK-u Zadar. Bio je dio selekcije dječaka rođenih 1991/92 što ju je svojedobno okupio i počeo voditi Franko Erlić (nažalost pokojni), a potom je tu selekciju preuzeo Damir Čačić.
– U to vrijeme u ligaškim natjecanjima na državnoj razini osim seniora igrali su još samo juniori i kadeti, dok su ostale mlađe kategorije igrale u županijama. Podatak da je u jednoj od tih triju sezona, momčad – čiji je dio bio i Šime – imala omjer golova 235 – 0 govori puno! – govori Damir Čačić.

Na skupnoj fotografiji iz Čačićeve pohrane momčad je snimljena 2004. i nju čine Igor Ivić, Mateo Čurčija, Toni Čačić, Josip Pavić, Nikola Olujić, Perica Šare, Antonio Župan, Jurica Zanki, Ivan Mandić, Luka Trošelj i (zadnji s lijeva u donjem redu) Šime Vrsaljko.
– Nužno je istaknuti da je ta družina, u kojoj su još bili i Luka Begonja, Ante Sarić, Luka Šišak, Marino Mikulić, Dinko Zupčić, Krešimir Kovačić, Marko Cupać, Mateo Čulina, Karlo Torbarina, Ivan Anton Vasilj, Lovre Rančić, Lovre Čirjak i drugi, imala kontinuitet rada i razvoja, da je stekla i trajno zadržala visoki stupanj motivacije, radne odgovornosti, sportskoga duha, zajedništva i razigranosti.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-kompleks-vanjskih-terena-nogometni-tereni-umjetna-trava-nogomet-šime-vrsaljko-reprezentacija-hrvatska

FOTO: Šime Zelić

Jedna skupina igrača po završetku osmoga razreda osnovne škole odlučila se za odlazak iz NK-a Zadar.
– Šime Vrsaljko odabrao je zagrebački Dinamo. On je već kao igrač Zadra, s mnogim drugima, bio pozivan u mlađe selekcije jer se u matičnom klubu profilirao kao pouzdan, darovit i perspektivan, nadasve koristan igrač za momčad. Svoje svekolike potencijale nastavio je razvijati u Dinamu, te u odgovarajućim državnim selekcijama, sve do Vatrenih.

Šimina je karijera imala svoju razvojnu putanju, uvijek prema gore.

– To nije iznenađenje nego je logična posljedica onoga što Šime kao osoba jest. Sve godine koje sam ga vodio, kao i druge iz tog naraštaja, nikad nije s njim i s njima bilo ni poteškoća ni problema. Svi su oni – ukupno – možda izostali pet, šest puta s treninga ili utakmica, odrastali su zajedno, razvijali se… Šimina radna etika, njegova sposobnost da trajno radi ono što je bilo nužno, motiviranost, želja, energičnost i sve drugo u onom što smo u klubu sustavno radili i obiteljsku potporu, omogućili su mu pravilan razvoj i karijeru kakve se samo poželjeti može – kaže Damir Čačić.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dvorana-krešimir-ćosić-kompleks-vanjskih-terena-nogometni-tereni-umjetna-trava-nogomet-šime-vrsaljko-reprezentacija-hrvatska

Šime Vrsaljko u skupini malih zadarskih nogometaša na Memorijalu Antonio Jurjević 2019. u Športskom centru Višnjik (FOTO: Šime Zelić)

Zadar, Dinamo, Lokomotiva, Dinamo, Genoa, Sassuolo, Atletico Madrid, Inter, Atletico – oko 300 seniorskih utakmica; sve državne selekcije, pa srebrni Vatreni na SP-a u Rusiji – ukupno 45 među Vatrenima od debija 2011. s Češkom kod Slavena Bilića.

Šime, naš sugrađaninu, sretan ti 28. rođendan! I što prije se vrati u majici Atletica i među Vatrene, to ti želi tvoj Zadar!