Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

TRIATLON – Kristina Skroče, hrvatska izbornica: Naše je da budemo sve bolji i bolji

Planet Višnjik Višnjik / 26.04.2019.

Hrvatski triatlonski savez organizirao je reprezentativne pripreme u Zadru, u ŠC-u Višnjik. Izbornica Kristina Skroče kaže da je dosadašnji dio priprema prošao prema planu i programu, a da će tako sve i završiti.
– ŠC Višnjik ima izvrsne uvjete za plivanje i za trčanje, a biciklistički dio odradimo na relacijama do Vira, do Masleničkog mosta, Benkovca… – govori Kristina Skroče.

Rođena Zadranka studirala je u Veroni, specijalizirala se za fiziologiju u sportu.
– U Hrvatskoj to još nije moguće studirati. Mene je to privlačilo, a u sve sam „ušla“ nakon što sam se opredijelila za triatlon. Prethodno sam igrala košarku, no zbog nekih poteškoća to više nisam mogla.
Triatlon ima nekoliko disciplina (olimpijska uključuje tisuću i pol metara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom i 10 kilometara trčanja), a u Hrvatskoj prema podacima HTS-a ima tisuću i 36 licenciranih natjecatelja različite dobi i u različitim kategorijama.
– U Zadru ima oko 90 aktivnih triatlonaca. Članica sam TK-a Zadar…

šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-zadar-zatvoreno-bazensko-plivalište-višnjik-bazen-triatlon-plivanje-triatlonska-reprezentacija-hrvatske-hrvatska-triatlonski-savez-kristina-skroče-izbornica-triatlonske-reprezentacije

Kristina je prije radila i s talijanskom triatlonskom reprezentacijom, ima svoj posao na veronskom sveučilištu u Centru Maratone gdje uz to vodi i oveću skupinu triatlonaca, izbornica je hrvatske reprezentacije, te članica trenerskoga tima američke profesionalne biciklističke momčadi Novo Nordisk.
– Ha, ha, ha, dnevno imam 18 sati različitih obveza i aktivnosti. Puno putujem, što s trijatloncima, što s američkim biciklistima, a kad god mogu svratim u Zadar…

Njezina specijalnost predmnijeva fizičku pripremu, u što su uz ostalo uključena i laboratorijska testiranja sportaša.
– Imam u planu doktorat. To je veoma zanimljivo, privlačno područje koje traži puno istraživanja, testiranja, obrade podataka i slično, a sve u skladu s novim i novim spoznajama u cijelom području.

Triatlon, kaže Kristina, na svoj poseban način privuče ljude i dugo ih godina drži.
– Prije svega valja imati u sebi golemu strast prema triatlonu. Od pojedinca on traži veliki napor i veliku predanost jer nije lako sve izdržati. Tko se ozbiljno bavi triatlonom ima gust i sadržajan raspored, ima dosta putovanja i drugih obveza. Kad se predanost nasloni na strast, teško je iz triatlona tek tako izaći.

šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-zadar-zatvoreno-bazensko-plivalište-višnjik-bazen-triatlon-plivanje-triatlonska-reprezentacija-hrvatske-hrvatska-triatlonski-savez-kristina-skroče-izbornica-triatlonske-reprezentacije

Tijekom reprezentativnih priprema jedan trening obuhvaća sat i pol plivanja, sat trčanja i dva do tri sata bicikla.
– Naravno, u programu su i još neke vježbe za snagu, izdržljivost, masaža, odmor…
Hrvatski trijatlonski savez, zaključuje Kristina, na najbolji mogući način organizira i ostvari sve što treba kad je riječ o reprezentaciji.
– Naše je samo da budemo sve bolji i bolji…

I hoće. Ne samo zato jer su predani, jer su spremni za svekolike napore, jer su ustrajni… Nego i zato jer ih prožima istinska strast u njihovim trijatlonskim bićima, strast kakvu nikakvim novcem nije moguće platiti.