Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Utjecaj hidroterapije na osteoartritis kuka

Planet Višnjik Višnjik / 07.04.2022.

Autor: Ante Torbarina, baccalaureus fizikalne terapije, Poliklinika Arthra, Zadar

Razvoj civilizacije povezan je ne samo sa značajnim rastom kvalitete svakodnevnog života ljudi, već i s povećanim rizikom od ozljeda. Sve više ljudi pati od degenerativnih oštećenja zbog visokog stupnja opterećenosti zglobova u svakodnevnim aktivnostima pri čemu su posebno osjetljivi elementi lokomotornog sustava. Zglob kuka zbog svoje bitne uloge u sustavu za pokretanje, te mogućnosti apsorpcije velike sile, često postaje podložan na ozljede koje mogu dovesti do degenerativno-deformirajućih lezija.

Porast dijagnosticiranog osteoartritisa u današnje vrijeme je uznemirujući, osobito kod zglobova kuka i koljena koji pogađa mnoge ljude u različitim zemljama. Bolest progresivno smanjuje sposobnost bavljenja aktivnostima, dok se tjelesna funkcionalnost ovih osoba procjenjuje znatno nižom nego u općoj populaciji.

U rehabilitaciji bolesnika koriste se različiti oblici terapije, ali se i dalje traže novi i djelotvorniji postupci. Trenutačno prevladavaju farmakološka terapija i česta uporaba nesteroidnih antireumatika. Stoga važnu ulogu u liječenju ovakvih stanja pronalazimo u utjecaju vode, te u vježbama u bazenu. Vodeni okoliš ima specifična svojstva, posebno preko mehaničkoga i toplinskoga utjecaja koji blagotvorno djeluju na mišićno-koštani sustav, što stvara povoljne uvjete za provođenje terapije.

Vježbe u rehabilitacijskom bazenu na temperatura iznad 30 stupnjeva Celzijusovih mogu uzrokovati miorelaksaciju, povećati prag boli, dati osjećaj veće zaštite od padova i ozljeda, te olakšati ponovnu adaptaciju u hodu.

Kod pacijenata nakon ugradnje totalne endoproteze kuka, rana postoperativna faza pokazala se izrazito prikladnom za boljitak aerobne funkcije i kondicije pacijenta. Isto tako, terapijske vježbe u bazenu mogu imati značajnu ulogu u fizikalnoj terapiji bolesnika s degenerativno-deformirajućim lezijama i u preoperativnoj fazi, osobito u mlađoj populaciji. Osim navedenog, vrlo su važni učinci na psihičko stanje zbog doprinosa u smanjenju boli, te u ubrzanju liječenja.