Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

Utjecaj tjelesne aktivnosti na pravilan razvoj djeteta

Planet Višnjik Višnjik / 17.01.2023.

Autorica: Nina Perić, mag.physioth., mag.clin.nutr., Centar NiNatal za neurorazvojnu podršku novorođenčadi i djeci, Zadar

Tjelesna aktivnost temeljna je aktivnost u razvoju djeteta i općem sustavu poticanja rasta i razvoja. Djeca uče o sebi i o svomu tijelu, preskaču preko svega na što naiđu, penju se na stabla, okreću, valjaju, skaču… Kod djece predškolske dobi razvijaju se osnovne motoričke vještine: koordinacija, ravnoteža, preciznost, fleksibilnost, brzina reakcije na zvučne i vizualne podražaje. Aktivnosti koje se provode s djecom su utilitarna kretanja, prirodni oblici kretanja: puzanje, hodanje, trčanje, skakanje, provlačenje, penjanje, guranje, potezanje, potiskivanje, bacanje, hvatanje, dizanje, nošenje, kotrljanje, razni poligoni, igre lovice, vježbe za razvoj motoričkih sposobnosti i vježbe istezanja.

Hodanje je dinamička aktivnost koja zahtijeva skladan rad više stotina kostiju i mišića sustava za kretanje. Kad je dijete prohodalo važno je da dobro uvježba hodanje u različitim uvjetima, po ravnom, s preprekama , na različitim poligonima, na neravnom terenu, s obućom, ali i bez nje. Hodanje pozitivno utječe na lokomotorni sustav i na pravilno držanje tijela. Djeca vježbaju hodanje na gredi ili švedskoj klupi u dvorani, hodanje po panjevima, rubu pješčanika, hodanje na prstima, petama, hodanje po lokvama vode nakon kiše, hodanje po lišću, a tada se mozak najbolje razvija, on se u takvim situacijama doslovno smije.

Trčanje je intenzivna aktivnost, pa je i disanje intenzivnije što pozitivno utječe na dišni i krvožilni sustav. Prilikom boravka u prirodi djeca trče igrajući nogomet, košarku ili jednostavno njima najdraže lovice. Prisutno je trčanje u različitim smjerovima, trčanje unatrag, s naglim zaustavljanjem, promjenom smjera prilikom izbjegavanja prepreka.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-ninatal-centar-djeca-puzanje-bebe

Puzanje i provlačenje su vježbe koje dobro utječu na rast i razvoj kralješnice i na jačanje mišića leđa, ramena. Pužemo na različite načine, ležeći na trbuhu, četveronoške, u različitim smjerovima, naprijed- natrag s izmjenom smjera i provlačimo se ispod različitih prepreka ili kroz njih.

Dizanje i nošenje pozitivno utječu na cijeli organizam, a osobito na dinamičku snagu mišića ruku i ramenog pojasa, na leđnu i trbušnu muskulaturu, te mišiće nogu. Djeca često koriste kamenje za guranje, kotrljanje i nošenje.

Skakanje zahtijeva veću koordinaciju, potrebno je povezati rad ruku, nogu i trupa prilikom skoka, treba zadržati ravnotežu prilikom doskoka. Od skokova prisutni su skok u dalj s mjesta, skok u dubinu i preskakanje kratke vijače. Kotrljanje, bacanje, hvatanje i gađanje su također motorička gibanja, za koja je potrebno uskladiti rad ruku, trupa i nogu, te istodobno procijeniti i udaljenost cilja u koji se gađa.

Penjanje razvija prije svega opću snagu, mišiće ramena, trbušne i prsne mišiće, mišiće nogu. Pri penjanju djeca primjenjuju promjenljiv korak, te je važno da je rad ruku i nogu dobro koordiniran. U dvorani se djeca penju na švedske ljestve, dok je vani djeci omogućeno penjanje na mrežu i uže.

Igra i aktivnosti vezane uz igru vrlo povoljno utječu na sve dječje organe i organske sustave, na razvoj njihovih motoričkih sposobnosti, funkcionalnih sposobnosti, psihofizičkih i socijalnih sposobnosti što se pozitivno reflektira na njihov organizam. Socijalnu komponentu djeca razvijaju kroz međusobnu suradnju, pomaganje, poštivanje, čekanje na red, dogovaranje. Tjelesna aktivnost kod djece predškolske dobi od izrazitog je značaja, ona pomaže pri regulaciji tjelesne težine te jača muskulaturu i koštani sustav, umanjuje problem sa posturalnim problemima, pomaže mentalnom razvoju i koordinaciji pokreta, pruža djetetu priliku za socijalizacijom i razvija samopoštovanje.