Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

VREMEPLOV – 107 godina od organiziranoga hrvanja u Zadru

Planet Višnjik Višnjik / 08.12.2020.

U godini koja je prethodila početku Prvoga svjetskoga rata, u vrijeme Druge austrijske uprave nad Dalmacijom kad je Zadar bio njezin glavni grad, u Zadru je zabilježen početak organiziranoga hrvanja.
Hrvanje je odavno olimpijski sport, a može se reći i da je jedna od prvih čovjekovih sportskih aktivnosti, naravno u nešto drugačijem obliku kakav poznamo u moderno doba.
U Zadru je u sklopu Societa Ginnastica Zara upravo 1913. (fotografija u tekstu prikazuje Josipa Rollija i Felicea Vegliu prilikom demonstracije hrvačke vještine) utemeljena hrvačka sekcija.

Članovi bijahu pretežito veslači i gimnastičari, a organizirano hrvanje za njih je bila dodatna aktivnost. Zabilježeno je da su članstvo, uz ostale, činili Felice Veglia, koji se profesionalno bavio sportom, Petar Ivanov i Šime Katalinić (poznati zadarski veslači Diadore, kao članovi osmerca nositelji brončane olimpijske medalje iz Pariza 1924.), Josip Handel, Romeo Battara, Carlo Kiswarady, Narcis Vojvodić, Josip Rolli, Petar Luxardo, Jeronim Bogdanović, Venci Gaćeša i drugi.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-sportski-centar-zadar-planet-višnjik-vikend-na-višnjiku-vremeplov-povijest-hrvanje-wrestling-history

Početak Prvoga svjetskoga rata značio je i prestanak aktivnosti u zadarskom sportu, tako i u hrvanju, a tek 1952. u Zadru je obnovljeno organizirano hrvanje kad je u listopadu utemeljen Teškoatletski klub Zadar.

Taj je klub svega nekoliko dana nakon utemeljenja imao 74 upisana člana što je iznad očekivanja za vrijeme kad je Zadar imao znatno manje stanovnika nego danas. Valja znati da je to i razdoblje kad su mnogi zadarski sportaši bili aktivni i u nekoliko različitih sportova i igara. Među tadašnjim članstvom nalazimo tako i Danijela Telesmanića Dida, Antu i Vencija Jurina, Josipa Stipića, Grdoviće, Krstu Kitu Kotlara, Ivu Pinjatelu i druga. Već u to vrijeme kao ispitani instruktori hrvanja djelovali su Danijel Telesmanić, Ivo Pinjatela i Ante Jurin.

Iako nisu živjeli u Zadru nego u Zagrebu, a djelovali su u Metalcu, među zadarske hrvače toga doba valja ubrojiti i braću Marijana i Hrvoja (etablirani veterinar, emeritus) Maziju. Njihova sportska postignuća bila su veoma zapažena pa su obojica, uz naslove domaćih prvaka, bili i kandidati za Olimpijadu 1964. u Tokiju.

Organiziranoga hrvanja u Zadru nije bilo od 1958. do 2009. kad je utemeljen HK Zadar koji je od tada ostvario niz zapaženih postignuća.