Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

VREMEPLOV – Hoće Krešo, neće Krešo, snijeg, led, kazne, premalo bodova…

Planet Višnjik Višnjik / 19.01.2022.

U siječnju godine 1971. KK Zadar prolazio je teško razdoblje. Nekako se nakupilo svega i cijeli je grad strepio što će s klubom biti, kako će završiti sezona 1970/71, hoće li momčad iz Jazina uspjeti zadržati prvoligaški status…
Te je godine, a mnogi se i dobro sjećaju, Dalmaciju zahvatila elementarna nepogoda – puno snijega, leda, škurih bura, ispadanja dalekovoda, prekid nastave u školama, otežana opskrba i koješta još. U takvoj situaciji problemi u KK Zadar i oko njega izgledali su manje bitni, ali ipak se navijački puk brinuo.
Recimo, 9. siječnja 1971. u jednim je dnevnim novinama objavljen tekst s naslovom Ćosić sigurno dolazi! Onda se čitateljima podastire da je zrakoplovna karta kupljena za 20. siječnja, tada se s Košarkaškim savezom Jugoslavije (KSJ) traži rješenje o mogućnosti da Krešo Ćosić zaigra za matični klub. On je, Krešo, bio u SAD gdje je otišao 1970. a onodobni propisi onemogućavali su igrača da u jednoj sezoni nastupa u dvama klubovima. Navodno je Ćosić dostavio potvrdu da u SAD nije igrao, ali u KK Zadar isticali su da KSJ klupski zahtjev nije proslijedio FIBA-i. U toj zavrzlami nije nebitno što je baš KSJ Krešu Ćosića uvrštavao na popis reprezentativaca premda, eto, nije imao odobrenje igrati u Zadru.
Sljedećih tjedana petljanija oko Kreše se nastavljala. Zadar je tražio i dobio sastanke s vodećima u KSJ, a odluka hoće li on zaigrati ili ne prepuštena je skupu predsjednika svih prvoligaških klubova. Načelno nitko nije imao ništa protiv, ali uz uvjet da se podastre dokaz da Krešo doista nije igrao i za momčad Cougars.

krešo-ćosić-krešimir-dvorana-šc-višnjik-sc-visnjik-sportski-centar-višnjik-zadar-košarka

Tad je Zadar odahnuo, ali ne lezi vraže! KSJ je svojim kanalima dobio dokumentaciju prema kojoj je Krešo četiri puta nastupio u utakmicama u majici Cougarsa. Navodno je to bilo 8., 9., 15. i 19. siječnja 1971. Za KSJ bio je to ključni dokaz u donošenju odluke da Krešo ne smije u sezoni 1979/71 nastupiti za Zadar. I tako, Krešo se tada nije vratio. Premda, sve je bilo dogovoreno, njegov bi povratak sufinanciralo ondašnje Hotelsko poduzeće Borik, a osim što bi igrao, Krešo bi na svoj zahtjev bio i tehnički direktor jer je na to mjesto Pino Giergia bio podnio ostavku. Zanimljivo je da je u kontekstu Ćosićeva možebitnog povratka dnevni tisak još 15. siječnja 1971. tvrdio da će se on (preko Pariza) u Zadar vratiti 18. siječnja 1971. Do njegova je povratka u Zadar prošlo dosta, vratio se 1973.
Zadru je u tom trenu Krešo doista trebao. Prva je momčad igrala u prvenstvu neuvjerljivo, bilo je premalo pobjeda. Uz subjektivne okolnosti, bilo je i objektivnih jer se zbog već spomenute elementarne nepogode nije u Jazinama moglo trenirati. KK Jugoplastika, koja je u toj sezoni dominirala u prvenstvu (na kraju bila i prvak s omjerom 19 – 3) ponudila je Zadru da trenira i da igra u Splitu, na Gripama. Uz snijeg, led i dugotrajni prekid opskrbe električnom energijom, te druge poteškoće, klub je bio kažnjen i zbog incidenta na utakmici s Olimpijom i poslije utakmice kad je, rečeno je, jednom sucu bila podmetnuta noga u klupskom bifeu. Osim dvije utakmice neigranja u Zadru klubu je odrezana i novčana kazna od dvije tisuće onodobnih dinara. Bilo je i pojedinačnih kazni za igrače (Giergia)…

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-planet-višnjik-vremeplov-krešo-ćosić-kreso-cosic

Zadar se žalio, čak se pojavila ideja da se istupi iz natjecanja. KSJ je ublažio kaznu, s Jugoplastikom (poraz 76:83) i Rabotničkim moglo se igrati u Jazinama, jer je u međuvremenu i otklonjen uzrok prekida opskrbom električnom energijom, ali je novčana kazna ostala.
Osim u državnom prvenstvu Zadar je tada igrao i u Kupu kupova. S Duklom u Pragu početkom siječnja bilo je 85:85 (41:39) a rezultat je izazvao čuđenje jer nitko nije dobio. Jedne su novine čak tražile provjeru, da nije neka pogreška, ali je naknadno ustanovljeno da postoji odredba da prva od dviju eliminacijskih utakmica može završiti i neodlučeno. U toj je utakmici Pino Giergia ubacio 28 poena i bio najbolji igrač Zadra.
U uzvratu je Zadar pobijedio 66:61 i plasirao je u četvrtfinale.
Na koncu, poslije poraza s Jugoplastikom u Zadru, za momčad u kojoj su u toj sezoni igrali Valčić, Stipčević, Košta, Vanjak, Marcelić, Gruškovnjak, Giergia, Ostarčević, Jerak, Olujić, Fabijanić i Brajković došla je još jedna teška utakmica – Crvena zvezda u Beogradu. I što se dogodilo? Zadar je ubrao bodove pobijedivši velikog suparnika 73:77. Bila je to naznaka da će do kraja sezone biti bolje, da će navijački puk manje strepjeti. Sezona je zaključena omjerom 10 – 12 i plasmanom na sedmo mjesto u konkurenciji 12 klubova