Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

VREMEPLOV – I na Višnjiku se igralo svjetsko rukometno prvenstvo

Planet Višnjik Višnjik / 10.01.2023.

Foto: Arhiva IHF-a
Uskoro će početi rukometno SP u Švedskoj i u Poljskoj, a godine 2009. Hrvatska je bila domaćin Svjetskom rukometnom prvenstvu. U Zadru, u Dvorani Krešimira Ćosića, krajem siječnja te godine odigrano je devet utakmica u jednoj četvrtfinalnoj skupini.

Dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku bijaše dovršena i otvorena 2008., a devet rukometnih utakmica u sklopu svjetskoga prvenstva u njoj bijahu prvi veliki višednevni međunarodni događaj, to jest početak sjajnoga niza sportskih, ali i drugih (koncerti, priredbe) spektakala ili značajnih međunarodnih gospodarskih (poput Infobipa) zbivanja. Ujedno i snažna potvrda utemeljenosti odluke da se u Zadru podigne moderan objekt poput dvorane K. Ćosića kao nukleusa budućega veleboga športskoga centra na nešto više od 200 tisuća četvornih metara.

U siječnju 2009., dakle, Zadar je ugostio mnogoga turista iz Makedonije, Danske, Njemačke, Poljske, Norveške i Srbije jer to bijahu države čije su reprezentacije igrale na Višnjiku. Najveći je posjet zabilježen na utakmici Makdeonija – Norveška kad se u gledalištu našlo šest tisuća posjetitelja, pretežito bučnih i raspjevanih Makdeonaca. Na utakmici Njemačke i Srbije bijaše oko četiri i pol tisuće kao i Njemačke i Norveške, dok je utakmicu Danska – Makdeonija pratilo peti i pol tisuća gledatelja.

Na Višnjik je tih dana svratio i čuveni Hasan Moustafa, predsjednik IHF-a kojemu je domaćin bio Živko Kolega, onodobni gradonačelnik.

U zadarskoj četvrtfinalnoj skupini na koncu su Danska i Poljska ostvarili plasman u sljedeći kru. Zabilježeno je da je najzanimljivija utakmica bila kad su treći dan igrali Danska i Njemačka. Pobjeda je donosila prolaz, a u neizvjesnoj i sjajnoj utakmici Danci su pred oko četiri i pol tisuće gledatelja dobili 27:25 i Njemačka je ostala treća u skupini.