Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

VREMEPLOV – Kako je Zadar prije 40 ljeta izgubio u Sinju

Planet Višnjik Višnjik / 10.10.2023.

Natjecateljsku sezonu 2023./2024. košarkaši Zadra (već su u gostima odigrali neke utakmice) u Dvorani Krešimira Ćosića otvorit će u srijedu, 11. listopada protiv sinjskoga Alkara u HT Premijer ligi.

U surječju dugoga niza okršaja Zadrana sa Sinjanima u kojekakvim natjecanjima, ovom zgodom dobro se prisjetiti kako je prije gotovo četiri desetljeća (20.12.1983.) Zadar, kao favorit, izgubio od Alkara u natjecanju za onodobni Jugoslavenski kup. Igralo se u Sinju i bilo je 82:81 (44:46) u utakmici za koju i danas brojni Zadrani tvrde da – nije završena!

Što se sve događalo u pretrpanoj dvoranici u Sinju? Ukratko, bilo je svega i svačega. Alkar je na uzgonu prethodnih pobjeda u Jugokupu nad Šibenkom i Borcem, u polufinalu očekivao Zadar uz navalu silnoga optimizma i bučnu mjesnu priču o predstojećem „susretu stoljeća u Sinju“ i to potkrijepio dubokim „vjerovanjem“ u pobjedu. Kakve je metode i oblike motivacije svoje družine osmislio i proveo Stipe Vrcan, onodobni trener Alkara, nezahvalno je reći, ali manifestacija momčadskoga raspoloženja na utakmici ukazivala je samo na jedno – Sinjani nisu birali sredstva!

šc-višnjik-planet-višnjik-zadar-vremeplov-kk-alkar-kk-zadar-kup-jugoslavije-1983-košarka

S druge je strane bio Zadar kao favorit, a onodobni kapetan Mišo Ostarčević prije utakmice smatrao je da će Zadar dobiti, ali je i konstatirao da „ako ne dobijemo, nismo ni zaslužili finale“…
Za utakmicu je određen šibenski sudački par Danko Radić – Zoran Grbac, a delegat je bio stanoviti Josip Čop iz Rijeke. Posve logično, s obzirom na opće ozračje, utakmica je bila isprekidana, puna sitnih i manje sitnih incidentnih situacija i Alkar je minutu i 23 sekunde prije kraja imao 82:77, te 12 sekunda prije kraja 82:79. Kad je u zadnjem napadu Zadra lopta došla do Branka Skroče koji je pucao, prekršaj je napravio (konstatira to i novinsko izvješće) neki Čović, no prekršaj nije dosuđen. Vrijeme se još i prije toga mjerilo ručno zbog navodnog kvara na semaforu, a u zbrci koja je nastala označen je kraj. Poslije je delegat izjavio da „nije vidio“ možebitni prekršaj, a ako se on i dogodio, da je to bilo „dvije sekunde prije kraja“.

šc-višnjik-planet-višnjik-zadar-vremeplov-kk-alkar-kk-zadar-kup-jugoslavije-1983-košarka

Povuci, potegni, Zadar je žestoko reagirao i nakon svega za fizički nasrt na sebe, Danko je Radić prijavio Pina Giergiju (trener, tehnički direktor), te Petra Popovića, a delegat još i Veljka Petranovića.

U potonjim reagiranjima šibenski su suci energično odbacili tvrdnju Zadra (ali to su tvrdili i novinari!) da je Čović eklatantnim prekršajem onemogućio Skroču, Zadar je najavio, napisao i obrazložio žalbu – što je bilo uzaludno gubljenje vremena – dok je Alkar slavio „veliku pobjedu“ i finale s Bosnom.

Ova je utakmica sa svim svojim posljedicama upisana u niz skandaloznih događanja u košarkaškom miljeu bivše države i nije, nažalost, bila jedina koja nikad nije – završena!