Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

VREMEPLOV – Tri desetljeća od prve prvoligaške utakmice NK-a Zadar

Planet Višnjik Višnjik / 02.03.2022.

Foto: Zadarski list/Vedran Sitnica

Godine 1992., teške, ratne godine kad se Hrvatska branila od velikosrpske agresije, u veljači i u ožujku počelo je prvo hrvatsko nogometno prvoligaško prvenstvo. U njemu je sudjelovalo 12 klubova, među kojima je bio i NK Zadar.
– Prvu smo utakmicu igrali u Metkoviću kao gost Dubrovnika – kaže Mate Šestan (1971.), jedan od igrača iz tadašnje momčadi NK-a Zadar, a poslije igrač s istaknutom domaćom i međunarodnom karijerom.

Utakmica Dubrovnik – Zadar kao zadnja utakmica u prvom kolu bila je na programu 3. ožujka 1992., bio je utorak.
– Mi smo radili, kao i mnogi, koliko se moglo. Dio igrača bio je angažiran u nekim obrambenim djelatnostima, a treninzi su se održavali kad je bilo moguće. Bili smo sretni da možemo igrati – zbori Mate.

Trener Goran Krešimir Vidov u Metkoviću je izveo postavu Fahrudin Šehić, Mladen Rakić, Skender Kapra, Stipe Balajić, Ivica Erceg, Mladen Vrsaljko, Branko Žibert, Dragan Buterin, Mate Šestan, Marin Galac i Željko Bakarić (Ivica Roglić). Igralo se na igralištu Iza vage, a zabilježen je posjet od čak tisuću i 200 gledatelja. Rezultat?
– Dobili smo 2:0, taj smo rezultat imali već u prvom poluvremenu.

visnjik-sc-visnjik-šc-višnjik-vremeplov-nk-zadar

Prvi je prvoligaški gol u majici Zadra postigao baš Mate Šestan. Iz kaznenoga udarca u 22. minuti.
– Ima jedna anegdota, rado je se sjećam. Kad smo na teren izašli na zagrijavanje uočio sam da je u jednom šesnaestercu oznaka za kazneni udarac jedva vidljiva. Malo sam prtljao kopačkom po toj oznaci, pogurao vapno prema vratima i upozorio organizatora da točku ponovno obilježi. Oni su to i učinili, ali su sad točku u odnosu na prethodnu pomakli 10 centimetara prema vratima. I gle čuda, baš u tom šesnaestercu bio je prekršaj za naš kazneni udarac!

Drugi gol za Zadar postigao je Željko Bakarić u 39. minuti. Zadar je osvojio bodove, a u drugom kolu u Splitu na Poljudu je bio domaćin Varteksu i dobio 2:1. Kao domaćin Zadar je igrao na Poljudu četiri utakmice, u Solinu čak pet uključujući i onu čuvenu protiv HAŠK Građanskoga pod Vlatkom Markovićem kad je završilo 1:1, a Zadar imao vodstvo do 92. minute kad je izjednačio Zoran Slišković. U Crikvenici je Zadar imao jednu utakmicu, baš s Dubrovnikom i završilo je 0:0 poslije čega je Goran Krešimir Vidov prestao biti trener, a zamijenio ga je Petar Zrilić.

Jednu jedinu utakmicu u tom prvenstvu kao domaćin u Stanovima imao je Zadar 13. lipnja 1992. s Inkerom. Nakon 0:3 u prvom poluvremenu, u drugom je Zadar dao četiri gola (Vrsaljko iz 11 metara, Glavić, Šestan i Galac), pobijedio i prvenstvo zaključio na 10. mjesto s 13 bodova, dok su iza Zadra bili plasirani Šibenik i Dubrovnik.