Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

VREMEPLOV – Zadarski košarkaši kao hrvatski prvaci i 1946. i 1947.

Planet Višnjik Višnjik / 15.09.2020.

Ususret novom hrvatskom košarkaškom prvenstvu, koje će za Zadar početi u nedjelju, 20. rujna utakmicom protiv Šibenke u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku, dobro je podsjetiti se vremena kad je Zadar bio hrvatski prvak nedugo nakon Drugoga svjetskoga rata.

Jezgru košarkaške sekcije u Fiskulturnom društvu Zadar (utemeljenom 26. travnja 1945.) činili su igrači iz predratnoga razdoblja koji su se košarkom bavili niz godina i uspješno nastupali na brojnim utakmicama što na turnirima, što na službenim natjecanjima. Košarka se u Zadru igrala još od 1928. i mnogi mladi žitelji Zadra rado su prihvatili tu dinamičnu i atraktivnu igru.

Uglavnom, košarkaška sekcija FD-a Zadar nastupila je na neslužbenom hrvatskom prvenstvu u kolovozu 1945. u Zagrebu i bila drugoplasirana. U sljedećoj godini, na hrvatskom prvenstvu održanom u Zadru, prvak je bio – Zadar. Igrali su Berto Nadoveza, Ermano Vazzoler, Enzo Sovitti, Tullio Rochlitzer, Nade Božo Domini, Ratko Alluni, Ante Zerauschek, Isidor Maršan, Guido Pittoni, Teo Bernardi, Gojko Mirković, Gianni Lazzari, Norino Schirocchini, Ante Relja i Augusto Zane.

Godine 1947. hrvatsko je prvenstvo održano u Splitu i ponovno je košarkaška sekcija FD-a Zadar bila prvak. Na fotografiji momčadi koju objavljujemo jesu Šime Srzentić, član uprave, te Enzo Sovitti, Bože Nado Zdrilić, Tullio Rochlitzer, Ante Dlačić i Isidor Maršan (gornji red), te Ante Zerauschek, Mario Novaselić, Božo Nade Domini, Vlado Šešelja i Guido Pittoni.

Zanimljivo je da su te godine kao treneri naizmjenično djelovali Đuro Vujanić i Isidor Maršan.

U sklopu FD-a Zadar košarkaška sekcija djelovala je do veljače 1951. kad je utemeljen KK Zadar.