Planet Višnjik

Naslovna > Planet Višnjik

VREMEPLOV – Zašto su u Jazinama zviždali Kreši Ćosiću!?

Planet Višnjik Višnjik / 06.11.2023.

Košarkaška prvenstva bivše države bijahu zanimljiva po koječemu. Kad je Zadar bio u pitanju na prvom mjestu stajaše činjenica da su u Jazinama tribine uvijek pretrpane, a nikad nitko nije do kraja razgolitio fenomen da je na “istoku”, na “zapadu” i na “jugu” u pravilu bilo oko četiri tisuće ljudi, kadkad i pet, a nominalno dvije tisuće i 800 mjesta!

Jedna od mnogih i mnogih utakmica na kojima tribine bijahu krcate odigrana je i u subotu (dan za košarku u bivšoj državi!), 6. studenoga 1976. Bila je riječ o utakmici 5. kola, prije čega je Zadar imao omjer 0-4. Istovjetno i ljubljanski Brest (Olimpija) koji je za sezonu 1976./77. za trenera i za igrača angažirao – Krešu Ćosića!

Dakako da je “cili Zadar” s golemim nestrpljenjem iščekivao utakmicu, a ulaznice su u poslovnici negdašnjega Kvarner-Expressa bile prodane za deset minuta. Zadar nema pobjedu, pomlađena momčad u odnosu na onu iz bliske prošlosti (Zadar prvak 1974./75.), suparnik kojem isto slabo ide i koji kao trenera-igrača ima čovjeka koji je igračku karijeru počeo u Zadru i u njemu dosegao zavidnu slavu, te se uz Pina Giergiju uzdigao na poziciju idola. Kako će se sve to odraziti na ponašanje publike?

U izvješću s utakmice, objavljenom u ponedjeljak, 8. studenoga 1976., ističu se mnoge pojedinosti, a između njih i ona da je gledateljstvo Krešu Ćosića dočekalo – zvižducima! Intenzitet zvižduka i njegovo trajanje nisu zabilježeni, ali tko je na tribinama bio – čuo je dobro. Paralo je uši… Kao, uostalom, kod predstavljanja bilo koje druge suparničke momčadi, samo ovom zgodom – malo glasnije.

šc-višnjik-planet-višnjik-vremeplov-kk-zadar-kk-brest

Opet, kad je utakmica počela i time bitka za prve bodove u prvenstvu ili jedne ili druge momčadi, publika “nije imala vremena” zviždati Kreši Ćosiću jer se bavila svojom momčadi, kako joj pomoći da nadigra suparnika. Cijelu je utakmicu bilo napeto, neizvjesno i Zadar je u završnici, kao mnogo puta do tada, ostvario pobjedu. I upisao prve bodove što mu je na ljestvici u tom trenutku donijelo plasman na 11. mjesto između 14 momčadi. Tog trena više su pobjeda od Zadra (po dvije) imali Beko, Kvarner i Industromontaža

U skladu s običajima toga vremena, u novinskom tekstu koji je slijedio nakon izvješća, istaknuto je kako dočekivanje Kreše Ćosića zvižducima “nije slutilo na dobro”, no ta se slutnja nije i ostvarila jer je publika svih 40 minuta “bila korektna cijelo vrijeme”, a zavrijedila je i pohvalu jer nije bilo ispada i čak je “zapalila manje cigareta nego inače”!

Rezultat? Bilo je 85:84 (48:42), uz pohvale Ćiri Perinčiću za izvrsnu partiju, te podatak da su se istaknuli i mlađi igrači, navlastito Željko Pribanović i Veljko Petranović… S klupe Zadra utakmicu je vodio Trpimir Lokin.