Centralna dvorana

Naslovna > Centralna dvorana

Višenamjenska športska dvorana središte je zadarskog sporta gdje se piše nova sportska povijest našeg grada. Njena izgradnja je započeta u siječnju 2004.g. prema projektu Arhitektonskog atelijera Hržić iz Zagreba, a radove je izvela tvrtka Lavčević-inženjering d.o.o. iz Splita. Dovršena je u listopadu 2008.g.

Dvorana je arena kružnog oblika, pod čijom se kupolom promjera 135,12 m i visine 26,82 m nalaze centralna dvorana i četiri pomoćne, a u istima se mogu odigravati košarkaške, rukometne, malonogometne utakmice, te organizirati razni sportski turniri (tenis, pikado) i prvenstva.

To je suvremena građevina u kojoj sportaši s užitkom igraju svoje utakmice, a gledatelji ugodno borave i imaju zadovoljstvo u takvom okruženju uživati u sportskim spektaklima. Uz samu dvoranu na sjevernoj strani nalazi se parkirališni prostor sa 450 mjesta za automobile, a južne 300.

Dvorana ima četiri glavna ulaza, A,B,C i D smještene u smjeru jugozapada (A-D) i sjeveroistoka (B-C) na koje se uspinje prostranim stepenicama. S tih glavnih ulaza, ulazi se u kružno predvorje koje opasuje tribine.

Na tribine se ulazi kroz 12 ulaza smještenih ponad prstenastog gledališta koje se uzdiže iznad borilišta. Uz tih 12 ulaza su po dva prolaza kojima se uspinje na gornja mjesta za sjedenje.
Na fiksnim tribinama ima ukupno 6503 sjedećih mjesta.

Uz parket su još i četiri teleskopske tribine, koje se po potrebi mogu izvlačiti i uvlačiti. Po jedna sa svake strane svijeta.

VIP i PRESS tribine imaju tako još po 264 mjesta, a čeone tribine, zvane „obiteljski VIP“ koje se u košarkaškim susretima nalaze iza koševa imaju po 408 mjesta. U određenim situacijama, ako se pokaže potreba, mogu se još dodatno postaviti 150 VIP stolica na samom parketu, uz teren.

Iznad središta terena za igru, visi glavni semafor. Težak je 3 tone, a sastoji se od 4 LED panela širine 6,3m, a visine 3,2 m. Riječ je o proizvodu tvrtke „Tehnovision” na kojem gledatelji u svakom trenutku utakmice, uz uobičajene podatke o rezultatu i vremenu koje je proteklo, mogu pogledati snimke pojedinih dijelova utakmice, a koristi se i kao prostor za oglašavanje. Uz glavni semafor, tu su još dva pomoćna, smještena na istočnoj odnosno zapadnoj strani, veličine 6 x 2,5 m.

Kvalitetu i snagu zvuka u dvorani jamči 14 „ICF” aktivnih zvučničkih kutija pojedinačne snage 1500 W, razmještenih na servisnoj stazi na kupoli dvorane, na visini od 17 m. Audio i video sadržajima kao sastavnim dijelom sportskog spektakla upravlja se kompjuterski iz kontrolne sobe na zapadnoj tribini.

Samo borilište, kojim dominira plavi obrub, prostor je od 1000 m2 na kojem se kao što je već navedeno mogu odigravati rukometni, košarkaški, teniski i drugi sportski susreti. Na parket se izlazi s četiri glavna ulaza- izlaza; za igrače, vip ulaz, press i ulaz za suce.

Ispod sjevernih tribina nalazi se osam svlačionica za igrače, ambulanta, prostorija za doping provjeru, te tri svlačionice za suce.

Ispod južnih tribina nalazi se 8 svlačionica za igrače, 4 individualne, 6 prostorija razne namjene, trim kabinet i recepcija.

Ispod A i D tribine na jugu nalazi se prostrani press centar, dok je VIP salon na sjevernoj strani.

Novinari mogu pratiti utakmice uz sam parket ili s press tribine na koje se postavljaju sklopivi stolovi. Primarna tehnologija za slanje izvještaja je wireless internet.